Belföld

Letétbe helyezte felmondását Pilz Olivér arra az esetre, ha elfogadják a státusztörvényt

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapító tagja letétbe helyezte felmondását a státusztörvény benyújtása miatt. A hírt a mozgalom saját Facebook oldalán jelentette be hozzátéve, hogy ha

megszavazzák a bosszútörvényt, a jelenlegi több tízezres tanárhiány tovább fog emelkedni! Olivérhez hasonlóan rengetegen elhivatottak a szakma iránt, azonban az új, megfélemlítő és cenzúrázó körülmények között sokan úgy fognak dönteni, hogy nem tudják tovább folytatni.

Pilz még 2016-ban kezdett tiltakozni, hogy reformokat indítson el a közoktatásban. A miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológiai szakos tanára nyílt levélben sürgette az oktatási rendszer megreformálását. Különböző beszélgetésekből, a kollégáitól kapott információkból összerakott egy levelet november végére, ebben szó esett az oktatás finanszírozásának problémájától kezdve a diákok és tanárok terhein és az alaptanterv hibáin át a szakmai egyeztetések hiányáig nagyjából az összes, oktatást érintő kérdésről – mesélte Pilz tavaly a 24.hu-nak, hozzátéve, hogy kezdetben párbeszédben reménykedtek, de hamar kiderült, hogy az oktatási kormányzat nem ebben a megoldásban gondolkodik.

Pilz később is aktív maradt az oktatási kérdésekben. Részt vett azon a tavaly decemberi eseményen is, ahol Pintér Sándor belügyminiszter és Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár közoktatást érintő terveikről beszéltek. Pilz az esemény után azt mondta, Pintér nem érti az oktatás problémáit.

A heves tiltakozásokat kiváltó státusztörvényt kedd délután nyújtotta be a parlamentnek a Belügyminisztérium. A jogszabály első verziója március elején jelent meg a kormány honlapján, és sokkolta a pedagógusokat, mert abban a bérrendezés és az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése mellett visszanyesték volna a tanárok jogait és növelték volna a terheiket.

Pilz tavaly a 24.hu-nak arról beszélt, hogy belátja: az elmúlt években nem sikerült érdemben megváltoztatni a rendszert, de kisebb eredményeket ettől még szerinte el lehet érni, például a bérkérdésben, de a jelek szerint a státusztörvénnyel elfogyott a mozgalom szimbolikus figurájánál is az optimizmus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik