Belföld

Lázárék nem bajlódnak tovább a Déli Körvasút ferencvárosi projektjével, rátették a beruházások halállistájára

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

270 beruházást függesztett fel a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium, nem bajlódnak tovább a Déli Körvasút ferencvárosi részével sem, amelynek egy hónapja semmisítette meg az engedélyét a bíróság.

Az építési tárca Vadai Ágnes DK-s képviselő parlamenti kérdésére tette közzé az uniós források hiánya miatt leállított beruházások legfrissebb, „végelges” listáját. A Csepreghy Nándor miniszterhelyettes által jegyzett válasz szerint a felsorolt felfüggesztések 2022 májusa és kedd, azaz június 6. között történtek.

Tavaly májusban, a kormány hivatalba lépése után kapta Lázár János azt a feladatot Orbán Viktortól, hogy – akkor még – építési és beruházási miniszterként döntse el, mely állami beruházások nem valósulnak meg a pénzhiány miatt. Csepreghy tavaly őszi közlése szerint 2100 milliárd értékben kell felfüggeszteni már tervezett munkálatokat, de ezeket 2025–2026-ban a tervek szerint újraindítják.

A Magyar Közlönyben május közepén megjelent egy rendelet, amely kimondta, hogy megszűnik a Kormány által felfüggesztett vagy megállított, központi költségvetési forrásból finanszírozott beruházás megvalósításával kapcsolatos polgári jogi vagy támogatási szerződés, amelyben

  • az állam és az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv,
  • helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv, vagy
  • állami többségű gazdasági társaság a szerződő fél.

A Csepreghy által kiadott új lista nem tartalmazza a felfüggesztett beruházások költségeit, de az elnevezésekből látszik, hogy a fővárosban és szerte az országban állítottak le a tervezett kisebb-nagyobb állami építkezéseket, fejlesztéseket. A felsorolásban több híd és útépítés is szerepel, de az egyik legkomolyabb, kieső fejlesztés mindenképp a Déli Kőrvasút III. üteme lehet, amely Ferencvárost kapcsolta volna rá a rendszerre.

Ennek a beruházásnak az engedélyeit egyébként civil szervezetekkel közösen bíróságon támadta meg az újbudai önkormányzat, mert szerintük a lakóövezetet terhelte volna a vasúti tranzit teherforgalom. A Fővárosi Törvényszék május elején megsemmisítette a Déli Körvasút projekt környezetvédelmi engedélyét.

A Déli Körvasút beruházás öt nagy elemből áll, a teljes projekt mintegy 900-1000 milliárd forintba kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik