Belföld

Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott holmiját

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Serpák találták meg hétfőre virradóra Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait – írja a Blikk. A dzseki és a sátor – ami több nappal a tragédia után is stabilan állt – 6500 méter magasan van, ezeket a magyar hegymászó a csúcstámadás előtt hagyta hátra.

A lap elérte Elia Saikaly hegymászó-filmest, aki állítása szerint utoljára látta élve Suhajda Szilárdot.

„Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam. Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni” – idézte fel a lapnak a körülményeket Saikaly.

A hegymászó egyébként – mint írják – bevallása szerint maga pontosan ugyanebben a cipőben járt. Egy sporttársával mászott együtt szintén oxigén nélkül, és bár sokkal gyorsabban haladtak Suhajda Szilárdnál, tudták, hogy ők sem érnék el időben a déli csúcsot, nem beszélve arról, hogy a visszaút már akkor teljesen lehetetlennek tűnt. Ezért ők úgy döntöttek, visszafordulnak.

Amikor utoljára ránéztem, mindössze húsz méterrel volt a déli csúcs alatt, de még állt és ment tovább

– mondta a lapnak Elia Saikaly.

Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult Suhajda keresésére, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálniuk.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik