Belföld

Havi 235 ezer forintért vehetik át a postai feladatokat vállalkozások

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs postai szolgáltatás, de a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Posta megállapodásnak köszönhetően ez a szám jelentősen csökkenhet – mondta az InfoRádióban Schmidt Jenő, a szövetség elnöke.

Mint fogalmazott, „bizonyos réteg azért még használja a postai szolgáltatást, pont a kistelepüléseken, de egy ilyen posta üzemeltetése csak veszteséges tud lenni, hisz nincs akkora népesség, amely eltartsa. Ezért aztán érthető a Magyar Posta lépéskényszere, de azonnal mindenhonnan nem lehet kivonulni.”

A postapartneri program épp ezt hivatott áthidalni: ahol helyben nem tartható fenn posta, ott ha valaki a szolgáltatást átveszi, havi 265 ezer forintot kap ezért havonta egy-három napos képzést követően.

Az érintetti körben kisboltosok, helyi vállalkozások lehetnek. Ennek eredményeképp a postai szolgáltatás ott is maradhat a településen, ahol a Magyar Posta már nincs jelen.

A TÖOSZ a polgármesterein keresztül jelentősen támogatja a postapartnerprogramot, megfogalmazása szerint előremenekülésről van szó. A Postával kötött együttműködéssel azt remélik, hogy jelentősen csökken a 2300, postai szolgáltatás nélküli kistelepülések száma.

Cikkünkben korábban 765 ezer forintot írtunk, de a Telex hívta fel rá a figyelmet, hogy a tényleges összeg 235 ezer forint, ez is a legkisebb települések esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik