Belföld

Újra vonultak a diákok és a tanárok: rendőrök védik a Belügyminisztérium épületét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hétfő délután háromnegyed ötkor indult el az Oktogonról a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és a PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös vonulása, amely fél óra múlva ért a Belügyminisztérium elé. A pedagógusnap alkalmából a bosszútörvénynek nevezett tervezet ellen tiltakoztak.

Az esemény Facebook-oldalán azt írták, most „egy pedagógusnapi kiállás keretében megmutathatjuk, hálásak vagyunk tanárainknak, együtt érzünk velük. Ezen a délutánon a tanároké a főszerep: a fokozódó indulatok közepette lassítsunk le egy kicsit, és ünnepeljük őket! Hívjuk fel a figyelmet a tanári hivatás fontosságára! Gyere el és köszöntsük együtt a tanárokat, pedagógusokat, ped. asszisztenseket, kistanárokat, óvoda pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat, oktatókat és az iskolai dolgozókat!”

Mohos Márton / 24.hu

A vonuláson pár százan indultak el. Amikor a Belügyminisztérium elé értek, látszott, hogy ma már rendőrök állnak a Belügyminisztérium előtt, így az épület már nem megközelíthető. Ennek az lehet az oka, hogy megakadályozzák, a minisztérium épületének „összematricázását.”

Mohos Márton / 24.hu

A beszédek előtt elhangzott: ma nem kordonbontásra készülnek, nem tüntetésre, hanem a pedagógusnap alkalmából szólalnak fel, a tanárokért.

A hétfői vonulást beszédek követték, majd közel tucatnyi pedagógusnak, köztük Törley Katalinnak, illetve Palya Tamásnak virágot adtak át a pedagógusnap alkalmával.

A hivatalos program este hat órakor véget ért.

Legutóbb június 1-én tartottak tüntetést a diákok. Akkor körülbelül ezerötszáz tüntető gyűlt össze öt óra után valamivel a József Attila utcában Budapesten, a Belügyminisztérium épülete mellett, hogy ismét a tanárok státusztörvénye ellen tüntessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik