Belföld

„Mindent elvettek tőlem, beleroppantam” – mondta az egykori Fidesz-közeli milliárdos

A gyanúsítottak kihallgatásával kezdte meg a bizonyítási eljárást a Fővárosi Törvényszék a Széchenyi Bank-perben – számol be tudósításában a Blikk.

A történet főszereplője, a bank korábbi vezetője, a 73 éves Töröcskei István kilenc év fegyházat kapott volna, ha már az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, ám ezt nem tette meg, így akár 25 évig is a rácsok mögött maradhat.

Mindent elvettek tőlem (…) A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam

– jelentette ki Töröcskei, amikor a bíró a vagyoni helyzetéről kérdezte. A tudósítás szerint kiderült, nincs ingatlana, se megtakarítása, mindössze félmilliárd forint feletti tartozásról számolt be, ám még azt sem tudta megmondani, ez pontosan mekkora összeg. Nyugdíjasként éli mindennapjait, a ház, ahol a lakcíme van, a gyermekei tulajdonában van.

Töröcskei szerint – noha ő próbálkozott – az állam nem volt érdekelt a Széchenyi Bank megmentésében. „Az életemet tisztességesen éltem, a jövőben is tisztességesen fogom élni” – mondta.

Töröcskei korábban résztulajdonosa volt a Hír TV-nek és a Magyar Nemzetnek, sőt 2011-ben a Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatói székét is megkapta. A hírek szerint jó viszonyt ápolt Simicska Lajos időközben szintén kegyvesztetté vált nagyvállalkozóval és a Fidesz felső körével is.

Korábban megírtuk: a vádirat szerint a pénzintézet a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem a hitel visszafizetésére nem volt képes. Töröcskei ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő.

Ezt követően a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012-ben hiteleket helyeztek ki, melyek döntő részét, csaknem másfél milliárd forintot visszaforgattak a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.

A vádlottak emellett 2013-ban több mint 3 és fél milliárd forint összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

A fentieken túlmenően további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek még ebben az évben, melyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2 milliárd 300 millióst vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 15 személlyel szemben emelt vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az ügy hátteréről itt írtunk:

Kapcsolódó
Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellen
Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

Ajánlott videó