Belföld

Fegyházbüntetést kértek Töröcskei Istvánra és a feleségére többmilliárdos sikkasztás miatt

Filep István / MTI
Filep István / MTI

Vádat emelt a Fővárosi Nyomozó ügyészség, a Széchenyi Bank egykori vezetőjével, Töröcskei Istvánnal és a feleségével, valamint tizenhárom másik személlyel szemben. Úgy tudjuk, hogy a volt bankvezér és a felesége is tagadta a bűnösségét.

A Fővárosi Főügyészség neveket mellőző tájékoztatása szerint egy házaspár a saját cégén keresztül többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett, melynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vettek fel. Értesüléseink szerint a bedőlt Széchenyi Bankról van szó, amit Töröcskeiék vezettek korábban.

A vádirat szerint a pénzintézet a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem a hitel visszafizetésére nem volt képes.

Töröcskei ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő.

Ezt követően a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők  közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012-ben hiteleket helyeztek ki, melyek döntő részét, csaknem másfél milliárd forintot visszaforgatták ezután a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.

Ezen túlmenően, a terheltek a pénzintézet által befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1 milliárd 700 millió forintot fordítottak tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére.

A vádlottak emellett 2013-ban több mint 3 és fél milliárd forint összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

A fentieken túlmenően további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek még ebben az évben, melyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2 milliárd 300 millióst vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 15 személlyel szemben emelt vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség fegyház, illetve börtönbüntetést és pénzbüntetést, továbbá gazdasági társaságban való vezető tisztségviseléstől eltiltást kért a vádlottakra. Úgy tudjuk, hogy Töröcskeire és a nejére is fegyházbüntetést kértek, és a vádlottak közül mindenki tagadta a bűnösségét a nyomozati szakban.

Az ügy hátteréről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellen
Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik