Belföld

Úgy vágta meg a köztévé a sztrájkoló tanár nyilatkozatát, mintha elégedett lenne a fizetésével, holott ennek épp az ellenkezőjéről beszélt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

2022. január 31-én országszerte 20 ezer tanár vett részt a pedagógusszervezetek kétórás figyelmeztető sztrájkján. Ez volt az első országos tanársztrájk, amit később továbbiak követtek.

Az eseményekről Debrecen önkormányzati fenntartású televíziója is beszámolt, amely rendszeresen használja az MTVA nyersanyagait különböző riportokhoz. Így a sztrájkoló testneveléstanár, Borsos Tamás nyilatkozatát is közölték, akivel a tiltakozás napján a köztévé készített interjút.

A 444 vette észre a két csatornán közölt nyilatkozat közti különbséget.

Az M1 riportjához úgy vágták meg a pedagógus nyilatkozatát, mintha elégedett lenne a fizetésével, holott ennek épp az ellenkezőjéről beszélt.A debreceni televízión közölt nyilatkozatában a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa elmondta: „Feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben. Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket.”

Az M1 2022. január 31-ei híradójában „A tanárok többsége nem sztrájkolt” címmel közölt riportot. A bemondó rögtön az elején elmondta, kevesebb mint a tanárok ötöde vett részt a sztrájkban, majd kapcsoltak két iskolát, ahol az összes tanár felvette a munkát. Az egyik intézmény igazgatója azt is elmondta, hogy a béreket másfél éve rendezték, tehát nincs ok a sztrájkra.

A sztrájkoló Borsos nyilatkozatának csak azt a részét – az első szavait – vágták be, ami illeszkedett a közmédia narratívájához. A riportba bekerült szöveg így hangzott: „Most van egy egzisztenciánk. Mi pedagógusok, így együtt, nem panaszkodunk olyan szinten a fizetésre, mert így boldogulunk, a hiteleinket tudjuk fizetni, a gyermekeinket el kell látni, nem kell félnünk a holnaptól.” A kiemelt idézet azt a látszatot kelti, mintha Borsos általában a pedagógusokról beszélne, ám ezzel szemben mindössze annyit állít, hogy mivel szintén pedagógus felesége is dolgozik, legalább nélkülözniük nem kell.

Azzal kezdtem, hogy mivel a feleségemmel mindketten tanárként dolgozunk, közösen valahogy elboldogulunk, nem kell egyik napról a másikra élni, de ha a jövőbe tekintünk, nem látjuk, hogyan tudunk továbblépni, csak ha külföldre megyünk. Rettentően frusztráló így az élet. Ezt a részt már kivágták az adásból. Azt is elmondtam, hogy az emberi méltóságunkat sérti a jelen helyzet, és gyakran megalázó helyzetben érezzük magunkat a gyerekeink és a szüleink előtt

– nyilatkozta az esetről a pedagógus a 444-nek. Hozzátette: később magát hibáztatta, amiért jóhiszemű volt a köztévével, és megpróbált árnyaltan fogalmazni. Elmondása szerint „lerombolták a mondanivalóját”, ami miatt kollégái előtt is magyarázkodnia kellett.

A 444 korábban az M1 Híradó lánchidas riportjának eredeti felvételét közölte, melyet szintén addig vágtak, amíg ki nem jött a kormányzati narratíva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik