Belföld

A Gálvölgyi-féle esetek felében ér ki a mentő tizenöt perc alatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Országos Mentőszolgálat elkészítette belső jelentését a nagy botrányt kavaró Gálvölgyi-eset után. Május elején súlyos állapotban vitték kórházba Gálvögyi Jánost, azonban a mentőirányító nem ítélte elég súlyosnak a helyzetet, így – mivel kiderült, hogy a mentő több mint fél óra elteltével sem indult el hozzá – végül két lánya vitte be a színészt a kórházba. Az OMSZ főigazgatójának jelentéséből kiderül: az azonnali ellátásra szorulókhoz országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, de az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek – ide sorolták Gálvölgyi nehézlélegzéses rosszullétét is – már csak alig valamivel több mint a feléhez – írja a Népszava.

Kiegészítés

Az Országos Mentőszolgálat korábban tudatta, vizsgálatuk megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján Gálvölgyi János esetét nem a P1-es, azaz életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A hívástól a beteghez érkezésig eltelt idő megyeszékhelyeken még jónak mondható: 11 nagyvárosban minden P1-es esetben negyedórán belül a helyszínen voltak a mentők, 9-ben viszont csak 80-95 százalékban tudták ezt teljesíteni. E tekintetben a legrosszabbak esélyei a budapestieknek, a veszprémieknek, a debrecenieknek és a miskolciaknak vannak.

Ha az úgynevezett P2-be sorolnak valakit a tünetei miatt, akkor Budapesten a legrosszabbak az esélyei.

A fővárosban mindössze az ilyen esetek negyedénél ér ki a helyszínre a mentő 15 percen belül, átlagosan pedig 36 perc telik el, mire megérkezhet a segítség.

A Pest megyében élők esélyei a legrosszabbak: a P1-es hívások alig kétharmadában (63,9 százalékban), a P2 hívások alig harmadában (31 százalékában) ér ki a vizsgált időszakban a rohamkocsi. A jelentésből az is kiderül, hogy amíg Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, addig az ország többi területén közel kétszer annyi.

A Népszava úgy tudja, a Pintér Sándor belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta

25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya.

Kapcsolódó
Győrfi Pál: Az ügyeleti ellátás az 1-től 5-ig elégedettségi skálán összességében 4,3-as minősítést kapott
Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik