Belföld

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának azonnali menesztését követeli a DK

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az Árnyékkormány a mentőszolgálat főigazgatójának azonnali menesztését, és az Országos Mentőszolgálat szakmai alapú átszervezését követeli

– fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Komáromi Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, Egészségügyi árnyékminisztere.

Úgy véli, hogy az Orbán-kormány és az OMSZ trükközik a statisztikákkal: Rétvári Bence államtitkár, majd az OMSZ főigazgatója is beismerte, hogy nem a hívástól számítva érkeznek ki a mentők a betegekhez 10-15 percen belül, hanem csupán a riasztástól, azaz a mentőkocsi indulásától mérve.

Az Árnyékkormány válaszokat követel: valójában hány perc alatt ér ki a mentő onnantól, hogy felhívtuk?

– hangsúlyozta a képviselő, aki szerint az embereket nem az érdekli, hogy hány perc alatt megy át a mentőkocsi városon, hanem hány percen belül számíthatnak segítségre.

A Népszava a mai napon ismertette az Országos Mentőszolgálat belső jelentését, melyet a nagy botrányt kavaró Gálvölgyi-eset után rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter. A jelentés megállapította, hogy az azonnali ellátásra szorulókhoz országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, de az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek – ide sorolták Gálvölgyi János színművész nehéz lélegzéses rosszullétét is – már csak alig valamivel több mint a feléhez. A fővárosban még rosszabb a helyzet. Budapesten a Gálvölgyi-féle esetek negyedénél ér ki a helyszínre a mentő 15 percen belül, átlagosan pedig 36 perc telik el, mire megérkezhet a segítség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik