Belföld

Karácsony Gergely feljelentést tesz, mert szerinte hamis tanúzással akarták lecsukatni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest „lecsukatni”

közölte vasárnap Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi médiában. A budapesti városvezető bejelentése a 2022-es választási kampányhoz kapcsolódó, úgynevezett Városháza-ügyhöz kötődik.

Mint ismert, másfél évvel ezelőtt a kormánypárti médiában terjedő hírek szerint a budapesti városvezetés az Városháza épületének eladására készült, és ezzel kapcsolatban egymás után több, terhelőnek szánt hangfelvétel is kiszivárgott, és házkutatást is tartottak. Az ügyben tavaly év végén három gyanúsította hallgatott ki a rendőrség befolyással üzérkedés gyanújával.

Dezső András újságíró szombaton Hvg360 felületén közölt cikket az ügy fejleményeiről. Ebből kiderült, hogy fordulatot vett a Városháza-gate néven is ismertté vált ügy, amelyben a rendőrség is nyomoz. A cikkben azt írta, hogy az egyik gyanúsított vallomása szerint az egyik tanú, akiről kiderült, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő ismerőse, arra akarta rávenni őt, hogy tegyen terhelő vallomást Karácsony Gergelyre és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesre, noha nem is ismeri őket személyesen. A gyanúsított állítását egy másik tanú is megerősítette, aki szintén ott volt a találkozón.

Karácsony ezt vasárnap úgy kommentálta, hogy másfél éve egy orosz módszertan szerinti, orosz érdekeket is kiszolgáló kompromat, vagyis egy konstruált, hazug lejárató kampány folyt ellene és helyettese ellen. A főpolgármester úgy fogalmazott: a történet akár még szórakoztató is lenne, „ha nem folyt volna hónapokig tíz- és tízmilliókkal megtámogatott lejárató kampány, ha nem szálltak volna ki házkutatásra, ha nem asszisztált volna ehhez az országos és a fővárosi Fidesz”. Hozzátette:

a  hatalom eltanulta orosz gazdáitól, hogy bizonyítékokat konstruáljon és hamisítson, csak még ebben is bénák.

Tartozunk a hazug módon megvádolt embereknek, és még inkább tartozunk azoknak, akiket a fideszes propagandahadjárat megpróbált becsapni, félrevezetni, manipulálni – indokolta a feljelentési szándékát a főpolgármester.

Az úgynevezett Városháza-ügyben bizonyíték azóta sem került elő, amely alátámasztaná, hogy az ellenzéki városvezetés valóban el akarná adni a műemléki védelem alatt álló épületegyüttest. Később vizsgálóbizottságot állított fel a főváros az ügyben, és arra jutottak, hogy nem volt döntés a Városháza eladásáról. A főváros elismerte, hogy született egy előkészítő anyag az értékesítésről, ám ezt a lehetőséget elvetették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik