Belföld

Ryanair-ügy: Szembeszáll a bírósággal a fővárosi kormányhivatal

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nem fogadják el a Fővárosi Törvényszék megsemmisítő határozatát a Ryanair fapados légitársaság különadóját érintő bírság ügyében, és kérni fogják az ügy fölülvizsgálatát – derül ki a Budapest Főváros Kormányhivatalának pénteki közleményből.

A légitársaság csütörtökön közleményben üdvözölte, hogy a bíróság megsemmisítette a légitársaságra tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot. A 300 millió forintos büntetést a fogyasztóvédelmi hatóság szabta ki, miután a Ryanair deklarálta, hogy a 2022 júliusától utasonként 10 eurós különadót az utasokra terheli.

A Ryanair tisztességtelenül járt el, amikor az utasaira terhelte az extraprofit-különadót, ezért a rászabott 300 milliós bírságot továbbra is jogosnak tartjuk

– írta a kormányhivatal a közleményében.

Miként hozzátették, feladatuknak tekintik, hogy fogyasztóvédelmi hatóságként „megvédjék az utasokat, akikkel szemben tisztességtelen módon járt el a légitársaság”.

A Ryanair csütörtökön azt írta, hogy a bírság eltörléséről szóló döntés még a múlt héten született meg, ám annak a bíróság honlapján nem volt nyoma. A Fővárosi Törvényszék később a sajtónak mégis megerősítette a döntésről szóló hírt. A bíróság érvelése szerint a fogyasztóvédelmi hatóság az eljárása során bizonyos szabályokat nem tartottak be. Ez azonban nem lett volna önmagában elég a fogyasztóvédelmi határozat megsemmisítéséhez. Ennél lényegesebb volt, hogy a kormányhivatal a bírság kiszabását azzal indokolta, a Ryanair nem jogosult a légi utazásokra terhelt adó továbbítására, mert annak alanya a rendelet szerint nem is a légitársaság, hanem a földi kiszolgálást végző cég.

A bíróság ezzel szemben azt állapította meg, hogy a légitársaság az adó alanya, ezért joggal közölhette ezt utasaival, vagyis – a fogyasztóvédelmi hatóság határozatával szemben – nem tévesztette meg őket.

Pénteken kora délután az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya is közleményt adott ki a tárca állásfoglalásáról. Ebben azt írják:

A Ryanairnek kell bocsánatot kérnie az utasaitól,  amiért rájuk terhelte a vállalat extraprofit-különadójának árát!

A tárca hozzáteszi, álláspontjuk szerint a kormányhivatal jogszerűen járt el, amikor bírságot szabott ki a légitársaságra.

Kiemelt képünkön Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója tart sajtótájékoztatót 2022. január 24-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik