Élő Belföld

Orbán: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

Erről volt szó Orbán pénteki interjújában

Nyolc óra körül véget ért Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjúja. Ebben az alábbi főbb témák merültek fel:

  • A jövő évi költségvetés keddi benyújtásáról azt mondta, az a  „ védelem költségvetése”, Brüsszel azonban megszorításokat akar, és Tönkre akarja tenni az országot, a családokat és a nyugdíjasokat.
  • Annak kapcsán, hogy csütörtökön az Európai Parlament megszavazta az állasfoglalását, mely szerint Magyarország alkalmatlan az Európai Unió soros elnökségére, úgy fogalmazott,  „ az nem az ő dolguk”.
  • Orbán szerint a Vatikán és Törökország kivételével Magyarország szövetségesei  „ellenünk vannak”, legfőképpen persze Brüsszel. Az orosz-ukrán háború kérdésében azonban végül szerinte Magyarországnak lesz igaza.
  • A törökországi elnökválasztás eredménye kapcsán arról beszélt, hogy Törökország hazánk kulcsfontosságú szövetségese. Szerinte ha nem Erdoğan, hanem a kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu – szavai szerint „Soros György embere” nyerte volna az elnökválasztást, akkor a Törökországban tartózkodó menekültek már most elkezdenék megostromolni a magyar határt.

„Mint egy falat kenyér, úgy kellett kellett nekünk Erdoğan győzelme”

Orbán Viktor szerint  „adjunk hálát az Istennek” hogy megsegített minket a törökországi választásokon. A magyar miniszterelnök szerint Erdoğan győzelme mások mellett azért fontos Magyarországnak, mert ha  a kihívója, vagyis „Soros György embere” nyerte volna a törökországi választásokat, akkor a Törökországban élő négymillió menekült azonnal megindult volna a magyar határ felé.

Orbán szerint Erdoğan békepárti Kemal Kılıçdaroğlu háborúpárti, Törökország pedig kulcsfontosságú partnere Magyarországnak, többek között azért is, mert rajtuk keresztül érkezik hozzánk az orosz gáz.

Állni kell a sarat!

Csütörtökön 442 igen szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Parlament azt a határozatot, amely nyomást szeretne gyakorolni az Európai Tanácsra, hogy a magyar kormány ne tarthassa meg 2024 második felében a rá eső soros uniós elnökséget.

Orbán erről azt mondta, az unió soros elnökségéről egyértelműen jogszabályok döntenek. Az állásfoglalásról pedig azt, hogy ezt akár az  „eszkimók parlamentje” is hozhatta volna éppen úgy, ahogy a „fényes tekintetű európai parlamenti képviselők ”

Törőcsik riporter szóba hozza, azt is, hogy Szelényi Zsuzsanna, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója interjút a hvg.hu-nak, ami csütörtökön jelent meg. Szelényi ebben erősen bírálta a kormány orosz-ukrán háborúval kapcsolatos politikáját. Azt mondta többek között, hogy ebben az ügyben a Fidesz a józan ésszel és a morális megfontolásokkal szemben egy önző álláspontot alakított ki. Arról is beszélt, hogy a lecsupaszított, rövid távú, haszonelvű politikának nemcsak az az ára, hogy Magyarország elszigetelődött a szomszédjaitól és a szövetségeseitől, hanem az is, hogy a magyarok jelentős része teljes zavarban van azzal kapcsolatban, hogy mit kezdjen ezzel a háborúval.

Orbán szerint nincs mit tenni, állni kell a sarat.

Mindenki ellenünk van!

A Vatikán és Törökország pont nem, de Európa nagy része ellenek van – mondta a miniszterelnök.

A torkunknak ugrottak

– fogalmazott.

A végén azonban szerinte úgyis Magyarországnak lesz igaza.

Orbán már nem tudja, hányan vannak az ukránok

Már nem tudjuk, mennyien vannak, de húsz-harmincs millió között

– mondta Orbán az ukrán ellentámadás esélyeiről szólva az ukránok létszámáról.

Nem sokkal ennek elhangzása előtt azt mondta, hogy aki támad, háromszoros veszteséget szenved el. Nem teljesen egyértelmű volt, hogy az ukrán ellentámadásra vagy Ukrajna tavalyi lerohanására gondolt-e.

A háborúról szóló beszéd is a háború része

Keleten a helyzet változatlan, a háború nem kímél sem Istent sem embert. A keleti foronton borzasztó dolgok történnek – mondja a miniszterelnök.

Amikor azt mondják a  „baloladali politikusok” – például Karácsony Gergely – itthon a karosszékből, hogy háborúban állunk Oroszországgal,  akkor elment az eszük.

A háborúról szóló beszéd is a háború része

– magyarázza Orbán Viktor.

Orbán szerint huszonkét százalékon az infláció

Ezt mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy várja a friss adatokat.

Törőcsik Zsolt kicsit megszorongatta a miniszterelnököt azzal a kérdéssel, hogy jelenleg 24 százalékon áll az infláció, és vajon mi kell hozzá, hogy jövőre elérhető legyen a 6 százalékos inflációs cél.

Orbán szerint ha Paks II megvalósult volna, az megoldást jelenthetett volna, mert olcsóbb lenne az energia ára, de Brüsszel annyit akadékoskodott a hazai baloldal nyomására, hogy nem valósult még meg. Ha Paks II meglenne, jobban meg tudtunk volna küzdeni a háborús inflációval – mondta a miniszterelnök.

Jövőre hetven százalék alatt a költségvetési hiány

Védelmi költségvetés: ha nem lenne háború, akkor Orbán szerint ez egy sokkal boldogabb költségvetés lenne, de mint mondta, fegyelmezett gazdálkodásra van szükség, mert „ háborús időket élünk”.

Biztonságban érzi az országot, amikor Varga Mihály hozza a költségvetést.

Orbán: Brüsszel tönkre akarja tenni a családokat, a nyugdíjasokat

A héten benyújtotta a kormány a parlamentnek a költségvetést, amely a  „ védelem költségvetése”. A kormány megvédi a családokat, megvédi a nyugdíjasokat, megvédi a rezsicsökkentést. Törőcsik Zsolt rádióriporter szerint Brüsszel azonban el akarja törlni a rezsicsökkentést.

Orbán szerint az nem az ő dolguk.

Azt javasolják, hogy tegyük tönkre a családokat, tegyük tönkre a nyugdíjasokat

– mondta.

Új elem, hogy Orbán szerint vannak olyan javaslatai Brüsszelnek, amelyeket meg kell hallgatni és meg kell fogadni: „ott is vannak okos emberek”.

Orbán Viktor érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán töltötte be hatvanadik születésnapját. Nem kizárható, hogy szokásos pénteki rádióinterjújában erről is szó esik majd. Akárhogy is legyen, a miniszterelnök érkezik a stúdióba. Amiről még szó lehet:

  • Jövő évi költségvetés;
  • Európai Uniós soros elnöksége, amelyre az Európai Parlament megszavazott álláafoglalása szerint Magyarország már hivatalosan is alkalmatlan;
  • „Háborúpárti baloldal”, és békepárti kormány, amire kampányt is indít a kormány;
  • Koszovói konfliktus;
  • és még sok más lehetséges téma.
Olvasói sztorik