Belföld

19 éves pályája során tavaly kereste a legtöbbet a Schadl Györgyöt helyettesítő végrehajtó

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A régi motorosnak számító Andresin Konstantin irodája 2004 óta több mint másfél milliárd forint profitot termelt, a legtöbbet épp akkor, amikor átvette a börtönben ülő volt végrehajtó elnök helyettesítését.

Majdnem 150 millió forint profitot hozott tavaly annak az önálló bírósági végrehajtónak az irodája, aki átvette a korrupciós vádak miatt börtönben ülő Schadl György volt végrehajtói elnök helyettesítését – derült ki az iroda pénzügyi beszámolójából.

A Budaörsön helyettesítő Andresin Konstantin békéscsabai végrehajtó régi motorosnak számít, 2004 óta saját végrehajtó irodával dolgozik a szakmában (előtte egyéni vállalkozóként végezhette ezt a munkát, de erre vonatkozó pénzügyi adatok nem elérhetők – a szerk.).

Azonban az ismert 19 éves pályafutása során tavaly kereste a legtöbb pénzt, több mint havi 12 millió forintot. Irodája forgalma ugyanis 315 millió forint volt 2022-ben, amiből az adózott nyereség 148 millió forint lett.

Ezt csak megközelíteni tudta korábban, 2019-ben 129 milliót, 2012-ben 121 milliót keresett. A leggyengébb évét az indulás utáni évben, 2005-ben produkálta, ekkor még „csak” 28 millió forintot fialt a végrehajtói irodája.

Bár az iroda 2004-es és 2008-as pénzügyi adatai hiányoznak, a meglévő összesen 17 év adatai alapján Andresin Konstantinnak több mint másfél milliárd forint profitot termelt irodája, ami jól mutatja, mekkora üzlet az államtól kiszervezett végrehajtás. Ez ugyanis azt jelenti – a hiányzó adatokat is leszámítva –, hogy

csaknem két évtized alatt a végrehajtó havonta több mint 7,5 millió forintot keresett. 

Ráadásul ez csak a nyereség, ezen kívül még fizetést is felvehetett a végrehajtó az irodájából.

Schadl György legjobb évében egyébként jelentősen túlszárnyalta kollégáját, az ő irodája 2019-ben 317 millió forint profitot termelt, ami havi bontásban meghaladja a 26 millió forintot.

Varga Jennifer / 24.hu Schadl Györgyöt vezetik tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 23-án.

Ennek ismeretében érthető, hogy bár csekély érdeklődés mellett, de kedden este tüntettek a végrehajtási törvény megváltoztatásáért a Fővárosi Törvényszék előtt. A Szikra Mozgalom többek közt azt szeretné elérni, hogy államosítsák a végrehajtást.

Az eljárások felgyorsításáról tavaly írtunk részletesen, ugyanis a korábbinál sokkal gyorsabbak lettek a végrehajtások, egy ingatlant akár húsz nap alatt is el lehet árverezni. Az adósokat már a bíróság sem tudja megvédeni az esetleges végrehajtói túlkapásoktól, mert mire elbírálnák a kérelmeiket, addigra elveszthetik a házukat. Az új szabályokat az azóta szintén vádlott Völner Pál államtitkársága idején fogadta el a parlament, a javaslatnak a végrehajtókkal kapcsolatos korrupciós ügyben megbukott fideszes államtitkár volt az egyik előterjesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik