Belföld

Patkányok rágták a neje lábát, pálinkát locsolt rá, a meghalt nő férje szerint nem fájt a párjának

Már a patkányok rágták egy 68 éves mozgássérült beteg nő lábát a közművek nélküli tiszakarádi otthonában, de a férje ennek ellenére sem hívott segítséget hozzá, hanem pálinkát locsolt rá és hagyta meghalni. A Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt állítja bíróság elé a 69 éves férfit.

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy azért nem hívott segítséget a párjához, mert ő nem tudott a fájdalmairól, és a nő azt mondta, hogy nincs szüksége orvosra, ő pedig hitt neki.

A vádlott elmondta még, hogy mind a ketten pálinkát és bort ittak rendszeresen évek óta, de szerinte a neje még nála is több alkoholt ivott.

A vádirat szerint a férfi egy elhanyagolt, közművek nélküli lakóházban élt Tiszakarádon a feleségével, aki tavaly február eleje óta már nem járt ki a lakásból, állandóan a konyhában tartózkodott, két összetolt karfásszékben fekve. A férfi észlelte, hogy a patkányok súlyos sérüléseket okoztak a neje bal lábszárán és bokáján, s már nem tud felkelni.

Megemlítette, hogy mentőt hív, de az asszony ezt elhárította, így a férfi megelégedett a felesége olyan ellátásával, hogy a sérülésekre pálinkát öntött és nejlonzacskót tekert rá. A szomszédok többször is érdeklődtek a nő állapotáról, valamint orvos értesítését szorgalmazták, de a férje mindig arra hivatkozott, hogy alszik a neje.

Tavaly február közepén a szomszédok tettek bejelentést a segélyhívó központba. A kiérkező mentőszolgálat az asszonyt kórházba szállította, akinek bal lábszárát amputálni kellett, és szeptikus állapota miatt a kórházban meghalt. Az asszony a fűtetlen lakásban fagyásos sérüléseket is szenvedett, emellett kiterjedt bőrgyulladása és felfekvései is keletkeztek.

A férfinek fel kellett ismernie, hogy a sérülések orvosi ellátást igényelnek, a szakszerű orvosi segítség elháríthatta volna a halálos következményt. Az ügyészség szerint a férfit közvetlen felelősség terheli a feleség halála miatt, mert nem kérte akár laikus, akár egészségügyi dolgozó segítségét. Az ügyészség büntetővégzésben meghozandó felfüggesztett börtönt kért a férfire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik