Belföld

Énekléssel köszöntötték fel a Budai Várban virrasztó diákaktivisták a hatvanéves Orbán Viktort

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bár a Miniszterelnök Úr megfeledkezett az érettségiző diákokról, mi ennek ellenére elsőként köszöntöttük fel születésnapja alkalmából

– írta az Egységes Diákfront a Facebook oldalán. A szervezet aktivistái kedd este tüntettek a Sándor-palota előtt, ahol a virrasztásként meghirdetett demonstrációval próbálják rávenni Novák Katalin köztársasági elnököt arra, hogy ne írja alá a pedagógusok jogállásáról szóló új törvényt. A törvénytervezet a többi között megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, és újra törvénybe emelné a pedagógusok elleni fegyelmi eljárásokat. A lehetséges büntetés akár fél éven át tartó húszszázalékos fizetéscsökkentés vagy elbocsátás is lehet.

„Mutassuk meg akár napokon át, hogy mennyien állunk ki az országunk jövőjéért és a bosszútörvény ellen! Legyetek ott velünk egész éjszaka” – írták a szervezők a Facebook-eseménynél.

Az egyik tüntető az RTL Híradónak a helyszínen elmondta, hogy június 1-jéig mindenképpen maradnának, és váltásban lesznek kint a téren.

Nem sokkal éjfél után a demonstrálók átvonultak a Karmelitához, hogy a hatvanadik születésnapját ünneplő Orbán Viktor „tiszteletére koccintsanak”.

A diákok a Karmelita előtt kölyökpezsgővel, énekelve ünnepeltek, amiről videó is készült:

A miniszterelnöknek ajándékot is hoztak, egy koszorús munkavédelmi sisakot, hogy „a Karmelitába érkezők biztonságban legyenek az építési területen”.

A szervezet által közzétett képek és videók tanúsága szerint pár tucat tüntető éjszakázhatott a Sándor-palotánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik