Belföld

Virrasztanak a diákok a Sándor-palotánál, Orbán Viktor ajándékot is kap

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Diákaktivisták szerveztek tüntetést kedden estére a Sándor palota elé. Az Egységes Diákfront ezzel, a virrasztásként meghirdetett demonstrációval próbálja rávenni Novák Katalin a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a pedagógusok jogállásáról szóló új törvényt. A tüntetés kezdetén mindössze alig egy tucat diák volt jelen, ők sátrakat építettek. Helyszíni tudósítónk szerint az újságíró hat óra után még több volt, mint a tüntető. Nem is igazán látszik, mikor lesz ebből tüntetés valójában – jelentette az elnöki palota elől.

A szervezők az RTL tudósítójának azt mondták, június elsejére, csütörtökre szeretnék meghívni a térre a köztársasági elnököt, szerdán pedig meglepetéssel készülnek Orbán Viktor miniszterelnök hatvanadik születésnapjára. Az ajándék egy koszorús munkavédelmi sisak, amit ünnepélyesen szeretnének átnyújtani,  hogy „a Karmelitába érkezők biztonságban legyenek az építési területen”.

Bízunk benne, hogy megérkezik a munkahelyére, de ha nem, kirakjuk a kordonra

– mondta el Gajzágó József, az Egységes Diákfront aktivistája, hozzátéve, hogy éjfélkor kölyökpezsgővel koccintani is fognak Orbán egészségére. Egy tüntető elmondta, hogy június 1-jéig mindenképpen maradnának, és váltásban lesznek kint a téren.

Mohos Márton / 24.hu

Helyszíni tudósítónk este hét óra körül közölte, hogy a tüntetés keddi, érdemi része lezárult, de várhatóan a virrasztásra maradnak a diákok. A diákok a tervek szerint akár több napig is maradnának az elnöki palota előtt, és arra biztatták támogatóikat, hogy maradjanak velük egész éjszaka.

A státusztörvény nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztését új alapokra kell helyezni, aminek kidolgozásában közösen kell részt venni a szakszervezeteknek, a diákszervezeteknek, a civilszervezeteknek és a Belügyminisztériumnak

– fogalmazta meg követelését az Egységes Diákfront a demonstráció kapcsán.

Mohos Márton / 24.hu

A pedagógusok újfajta jogállásáról szóló jogszabálytervezetet a Belügyminisztérium még be sem nyújtotta az Országgyűlésnek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyanakkor úgy tudja, hogy ez hamar megtörténhet. A másik érdekvédelmi csoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) követelése, hogy a kormány a törvény beterjesztése előtt hozza azt nyilvánosságra, és a szövegről egyeztessenek a szakszervezetekkel.

A törvénytervezet a többi között megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát. A tervezet emellett újra törvénybe emelné a pedagógusok elleni fegyelmi eljárásokat, a lehetséges büntetés akár fél éven át tartó húszszázalékos fizetéscsökkentés vagy elbocsátás is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik