Belföld

A Jobbik szolnoki elnöke balul sikerült cirkuszi mutatványnak tartja Suhajda Szilárd tragédiáját

Facebook / Suhajda Szilárd
Facebook / Suhajda Szilárd

A Jobbik szolnoki elnöke úgy érezte, hogy el kell mondania a véleményét Suhajda Szilárdról, aki kísérő és oxigénpalack nélkül próbálta megmászni a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet, amikor nyoma veszett.

Május 24-én szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a 8848 méteres csúcsot akár 3-4 óra alatt elérheti, azonban megszakadt vele a rádiókapcsolat. Utána már csak 8795 méternél, a Hillary-lépcső magasságánál jelzett a nyomkövetője.

Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt. Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot.

A jobbikos Szotyori-Lázár Zoltán Facebook posztjában előrebocsátotta, hogy nem lesz népszerű a véleményével.

Nekem ez nem sportteljesítmény, hanem egy balul sikerült cirkuszi mutatvány: egy artista halálugrása védőháló nélkül

– írja a politikus, aki szerint Suhajdát „nem az emberiség előrehaladásáért érzett olthatatlan vágy, hanem személyes ambíciói hajtották”, ezért nem ért egyet azokkal, akik felmagasztalják a hegymászókat.

Attól az érveléstől meg végképp kiver a víz, amikor valaki azzal jön, hogy »ha nem lettek volna a Suhajdához hasonló, bátor emberek, még mindig a technikai középkorban élne az emberiség«. Nos, maradjunk annyiban, hogy nagy felfedezőkre mindig szüksége volt az emberiségnek és mindig szüksége is lesz, azonban Suhajda Szilárd nem volt felfedező

– fogalmaz Szotyori-Lázár, aki Facebook oldalán úgy jellemzi magát, mint „aki mindig megmondja a tutit”.

Hozzáteszi: Suhajdának

a becsvágy, a vakmerőség és az önzés lett a veszte, így végül egy megözvegyült asszony és egy árva maradt utána.

Suhajdáról elmondta véleményét Szanyi Tibor is.

Kapcsolódó
Szanyi Tibor Suhajda Szilárdról: Hősünk nem hős
Szerinte milliárdnyi ember teszi naponta kockára az életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik