Belföld

Budaörs is bírósághoz fordul a szolidaritási hozzájárulás miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Budapest után Budaörs is közigazgatási bíróság elé citálja az államot a szolidaritási hozzájárulás miatt – írja a Népszava. A portálnak Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere így fogalmazott, miután kiderült, hogy az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kabinet jövőre 30 százalékkal emelné:

Karácsony Gergely főpolgármester már bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt. Mi is megpróbáljuk ezt.

A kormányzat 2017 óta ír elő szolidaritási hozzájárulást önkormányzatoknak az adóerő képességtől függően. A hozzájárulás mértékét Budapesten azután emelte meg drasztikusan az Orbán-kormány, hogy ott az ellenzék nyert. A főváros a közelmúltban bejelentette, hogy pert indít emiatt, erre a kormány most válaszként jelezte, még többet akar.

Már most is törvénytelen amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány

– magyarázta a budaörsi polgármester.

Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást. Erről a polgármester azt mondta: „azt, hogy Magyarországon nincs jogállam fényesen bizonyítja Budaörs e tárgyban évekkel ezelőtt indított polgári pere, amelyben a mai napig nincs döntés”. A mostani eset azonban jogilag más, mint az első próbálkozás. 2017-ben polgári perben követeltek kártérítést a szolidaritási hozzájárulás bevezetése miatt az államtól, most viszont, Budapesthez hasonlóan, közigazgatási bírósághoz fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik