Belföld

Ahogy Dominic Torettónak, a magyar kormánynak is a családok védelme az első

Domenico Stinellis/ AP / MTI
Domenico Stinellis/ AP / MTI
Rétvári Bence válaszolta ezt parlamenti irományában.

Ander Balázs (Jobbik) „Fast and furious” címmel nyújtott be kérdést Pintér Sándornak. Az ellenzéki politikus valójában nem a Halálos Iramban című filmelről, hanem a sebességmérésnél bevezetett új szabályozás indokáról, illetve arról érdeklődött, miért

nem az ittas sofőröket, vagy az ész nélkül, életveszélyes helyzetben előzgetőket fogják inkább jobban szankcionálni.

Ander Balázs kérdésében jónéhány gyakorlati problémát is felsorolt, jelezte, pártja ugyan a rend pártján áll, de attól tart, hogy a merevebb szabályozás felfordulást okoz majd.

Ha már mindenképpen sarcolni akarnak, akkor nem volna hasznosabb a jelenlegi rugalmasabb sebességmérési metódust alkalmazni, s esetleg jobban büntetni azokat, akik valóban súlyosan vétenek a közlekedésbiztonság ellen?

Rétvári Bence államtitkár válaszában a magát konzervatívként meghatározó Jobbikot baloldalinak titulálta, jelezte, eddig azt gondolta, hogy a közlekedésbiztonság olyan ügy, amelyben egyetértés van a kormány és a baloldal között, de elbizonytalanította a kérdés, amit szerinte a Halálos Iramban új része is ihlethetett. Azt írta, Ander Balázst ne
tévessze meg a vadul száguldozó, repülő autók megigéző világa, az csak csak a vásznon mutat jól.

Ahogy Dominic Torettónak a filmben, úgy a magyar kormánynak is a családok védelme az első.

Az államtitkár ezt követően szintén hosszan sorolta érveit, jelezte, a hatóságnak a jelenlegi gyakorlat alapján kiállított hitelesítési bizonyítványok alapján már nincs oka, indoka rá, hogy ne a hiteles mérőeszköz eredményét vegye figyelembe.

A hiteles mérőeszköz által mutatott értéket kell hitelesnek tekinteni, ami ellen esetlegesen ellenbizonyításnak lehet helye.

Tudatta, a rendőrség továbbra is a jogsértés súlyához igazítja a szankciót, kisebb szabálysértéseknél az intézkedő rendőr dönti el, hogy csak figyelmezteti a sofőt, helyszíni bírságot, szabálysértési feljelentést alkalmaz-e. Az úgynevezett objektív felelősségi körben közigazgatási eljárásban elbírálható szabályszegéseknél a hatályos szabályozás eleve jelentős „tűréshatárt” biztosít.

A cél nem a büntetés, hanem a megelőzés, a megváltozott gyakorlattól azt váják, hogy óvatosabbak, szabálykövetőbbek lesznek a járművezetők, kevesebb bírságot fizetnek, kevesebb balesetet okoznak.

Ez kizárólag a gépjárművezetők jogkövető magatartásán és értékválasztásán múlik.

Az államtitkár végül azt ajánlotta a jobbikos politikusnak, ha  száguldó autókat akar nézni, menjen a Forma 1-es Magyar Nagydíjra, vagy moziba a Halálos Iramban 10. részére, amelynek római bemutatóján a minap részt vett a Dominic Torettót alakító Vin Diesel (a képen) is.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik