Belföld

Áderi időket idéző nagykövetcserék a friss közlönyben

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
Több olyan köztársági elnöki határozat is most látott napvilágot, amit még az előző államfő hozott.

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben Novák Katalin, illetve hivatali elődje, Áder János több döntése is.

  • A jelenlegi államfő tavaly december közepén a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére Beck Andrásnak rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott, megbízta a limai nagykövetség vezetésével, valamint Magyarország képviseletével Bolíviában.

Noha Novák Katalin már régen átadta az új kijevi nagykövet (Heizer Antal) megbízólevelét, arról, hogy elődjét (Íjgyártó Istvánt) – érdemei elismerése mellett – felmentette december végén, csak most jelent meg a határozata.

Jóval frissebb államfői döntés, hogy Szijjártó Péter javaslatára rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott Turbék Zoltánnak. (Ő a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Főosztályának főosztályvezetője).

2023. május 25-én jelent meg a volt köztársasági elnök, Áder János határozata arról, hogy

  • két éve hozzájárult Ebrima Ousman Camara rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek a Gambiai Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, párizsi székhellyel,
  • tavaly februárban rábólintott, hogy James Komla Nyasembi legyen a Ghánai Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, prágai székhellyel.

Közben államfőváltás volt, így tavaly ősszel, télen már Novák Katalin adta áldását arra, hogy

  • Stephen Mubiru legyen Uganda magyarországi nagykövete, berlini székhellyel,
  • Haitham Saleh Elayyan Abu Alfoul a Jordán Királyságé, bécsi székhellyel,
  • Kristín A. Árnadóttir az Izlandi Köztársaságé, bécsi székhellyel,
  • Hong Kyu Dok a Koreai Köztársaságé, budapesti székhellyel,
  • Hemra Amannazarov Türkmenisztáné, bécsi székhellyel.

Most vált hivatalossá az is, hogy a perui és a georgiai (grúz) külügy  is diplomatát cserélt, amihez január közepén járult hozzá az államfő, így

  • Edgard Arturo Pérez Alván lett Peru,
  • Tamuna Liluashvili Georgia

budapesti nagykövete.

Arról is most tették közzé Novák Katalin határozatait, hogy – az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára – a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel dr. Tóth Enikőt, nyugállományba helyezés iránti kérelmére tekintettel dr. Rutkai Évát felmentette bírói tisztségéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik