Belföld

18 milliónyi ezüst tallért és kincset gyűjtött össze fémkeresővel a fiával egy apa, börtönbe küldenék őket

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Közel 20 millió forintnyi ezüst tallért és régészeti leletet gyűjtött össze fémkeresővel egy apa a fiával az évek során. A Nagyatádi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt emelt vádat ellenük, és a társukkal szemben is.

A negyvenes éveiben járó férfi és a huszonéves fia 2015 óta rendelkeztek fémkereső műszerekkel, de nem hatósági engedélyük nem volt ahhoz, hogy használhassák. Ennek ellenére az apa és fia majdnem öt évig járták hétvégente, és olykor munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepülések.

Régészeti leletek után kutatva bebarangolták például Kercseliget, Böhönye, Mernye, Szenta és Nagyberki környékét. A jogszabályok szerint az állam tulajdonát képezik a talált tárgyak, és kereskedelmi forgalomba sem hozhatók. Az apa és a fia azonban megtartotta egy részüket, a másik részét pedig eladták.

ugyeszseg.hu

A terheltek ilyen módon egy 44 darabból álló több mint 12 millió forint értékű középkori ezüst tallér gyűjteményt, egy 6 millió forint értékű XIV. századi arany pecsétgyűrűt, és számos más, kisebb értékű régészeti leletet, így bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket, és érméket is elloptak.

– közölte az ügyészség.

Az apának ezen felül azért is felelnie kell a bíróság előtt, mert egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak a nyomozók az a otthonában tartott kutatás során.

Volt egy harmadik társuk is, aki évekkel később kapott kedvet a régészeti leletek bogarászásához. Ő közel kétszázezer forint értékű régészeti leletet talált meg és tulajdonított el Beleg környékéről a 2019 óta engedély nélkül használt fémkeresőjével.

Az ügyészség letöltendő börtönt és közügyektől eltiltást kért az apára és a fiára is, míg a harmadik társukra felfüggesztettet indítványozott azzal, hogy valamennyien kapjanak pénzbüntetést, és vagyonelkobzást is rendeljenek el velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik