Belföld

„Nem példakép és nem partner” – bécsi barátainak ártott Orbán az embercsempészek elengedésével

Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Felháborodott Ausztria, hogy a magyar kormány embercsempészeket engedett szabadon. Bécs válaszul szigorította a határellenőrzést. A magyar intézkedés épp Orbán Viktor osztrák szövetségeseit hozta kínos helyzetbe. Nehammer néppárti kancellár és Kickl szélsőjobboldali vezér vált a támadások célpontjává, miután eddig együttműködtek Orbánnal vagy dicsérték a magyar migrációs politikát. A szintén ellenzéki szocdemek szerint Orbán nem példakép és nem partner, viszont egy hozzájuk közelálló szakszervezet szerint Ausztria ugyanazt teszi, mint Magyarország az embercsempészekkel.

Eddig 606 elítéltet engedtek ki a magyar börtönökben fogvatartott 2636 embercsempész közül, miután a kormány kiterjesztette a reintegrációs őrizetet – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a 24.hu-t kedden. Az érintetteknek 72 órán belül kell elhagyniuk az országot.

A magyar börtönökben jelenleg 808 jogerősen elítélt és kiutasított külföldi állampolgárt tartanak fogva, aki kizárólag embercsempészést követtek el, és akikre a kormányrendelet vonatkozik. Az intézkedés egyes hírek szerint felzúdulást okozott a rabok között, ezt azonban a 24.hu-nak adott válaszában a BvOP álhírnek minősítette. Az Der Standard szerint viszont Magyarországon egyre nő az ellenállás az intézkedéssel szemben, más rabok ugyanis tiltakoztak a külföldiek elengedése ellen.

A BvOP akciója miatt Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn berendelte a magyar nagykövetet. Nagy Andor erre azt mondta, nem bekérették az osztrák külügyminisztériumba, hanem meghívták, konzultációra kérték. A magyar diplomata szerint az osztrákok nehezményezték, hogy nem volt előzetes egyeztetés, a döntésre nem voltak felkészülve, nem tudták, hányan akarnak Ausztriába menni. Nagy az InfoRádiónak elmondta: Magyarországnak eszébe sem jutott, hogy a döntést bárki sérelmezné, hiszen „nem árt vele senkinek”. A börtönökben fogvatartottak 12-13 százaléka embercsempész, ellátásuk sokba kerül. Ám a nagykövet sem gondolja, hogy megnyugtatta volna az osztrákokat.

Az osztrák külügy a 24.hu megkeresésére korábban közölte, a találkozón azt hangsúlyozták, hogy

a magyar rendelet ellentmond mindannak, amit Magyarország az embercsempészet elleni harcban korábban keményvonalasan képviselt.

Bécs szerint Magyarország lépéseinek közvetlen következményei vannak a szomszédos ország biztonságára nézve, így Ausztria azonnali és átfogó magyarázatot vár Magyarországtól.

ATTILA KISBENEDEK / AFP Szijjartó Péter külügyminiszter és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter

Szijjártó Péter külügyminiszter erre úgy reagált, hogy „én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból és jobb is, hogyha elhagyják az országot, és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek”. Azt is mondta, nem új, hogy Ausztria ellenőriz a határon. „Ellentétben a schengeni megállapodás szellemiségével már hónapok vagy évek óta látjuk azt, hogy az osztrákok nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába” – tette hozzá.

Az osztrák belügyminisztérium mindenesetre a nagykövet behívása után azonnal elrendelte a határellenőrzés szigorítását. Gerhard Karner tárcavezető utasította a közbiztonsági főigazgatót, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és készítse elő a szükséges intézkedéseket.

A brit Guardian azt emeli ki, hogy a belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence Brüsszelt okolta a helyzetért, mivel az EU visszautasítja, hogy hozzájáruljon a határellenőrzéshez. Rétvári szerint az EU 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, amiért az intézkedéseket hozott az Unió külső határainak védelmére.

A brit baloldali lap és az osztrák Der Standard ennek kapcsán egyaránt idézi az Európai Bizottság szóvivőjét, aki azt mondta, hogy magyarázatot keresnek az ügyre, de egyelőre túl korai lenne arról beszélni, hogy az EU migrációs keretrendszere alapján milyen következményei lehetnének a magyar lépésnek.

A bizottság szoros kapcsolatban áll Magyarországgal, és tisztázó kérdéseket tesz majd fel.

A Der Standard egy másik cikke szerint nemcsak az osztrák külügyminisztérium és a brüsszeli bizottság lépett kapcsolatba Budapesttel a csempészek szabadon engedése miatt. Az osztrák belügyminiszter, a néppárti (ÖVP) politikus, Gerhard Karner felhívta telefonon Pintér Sándort, és értetlenségét fejezte ki az intézkedés miatt. Karner megerősítette, hogy Ausztria ragaszkodik a határvédelmi intézkedéseihez, és a legfontosabb átkelőhelyeken fokozzák majd a kontrollt.

Kissé kárörvendve nyilatkozott meg a legnagyobb kormánypárt, az ÖVP felbuzdulásán az osztrák ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) biztonságpolitikai szóvivője, Reinhold Einwallner. „Éveken át figyelmeztettünk arra, hogy Orbán Viktor nem példakép és nem partner a menekültügyi kérdésekben” – nyilatkozta az SPÖ szóvivője.

Einwallner szerint Magyarország évek óta nem tartja magát az európai jogrendhez és az európai menekültügyi rendszerhez. Így csak idő kérdése volt, hogy Orbán Viktor mikor dönt úgy, ami Ausztria érdekeivel annyira nyilvánvalóan szembemegy, hogy mindkét jobboldali párt magyarázkodni kénytelen. Ezzel Einwallner egyrészt Karl Nehammer osztrák kancellárnak vitt be egy mélyütést (aki a konzervatív ÖVP színeiben irányítja a Zöldekkel koalícióban lévő osztrák kormányt), másrészt a népszerűségi listákat vezető szélsőjobboldali Szabadságpártot is bírálta. Mindkét osztrák jobboldali párt együttműködik ugyanis valamilyen szinten Orbán Viktorral.

JOE KLAMAR / AFP Karl Nehammer osztrák kancellár Pintér Sándor belügyminiszter az osztrák határon

A szocdem szóvivő szerint „európai szintű konstruktív együttműködésre” lenne szükség, vagyis mélyreható változás kellene az európai migrációs rendszerben. Egységes európai menekültügyi szabályozást követelt, amely az EU külső határain felállítandó „eljárási centrumokkal” együtt járna. „Ez emberéleteket mentene és szétrombolná a gyilkos csempészüzlet alapjait” – tette hozzá.

A szocdemek bírálata és az osztrák lapok cikkei nyomán kínos helyzetbe került az FPÖ, az Osztrák Szabadságpárt vezére, Herbert Kickl. Az Orbánt eddig éltető szélsőjobboldali politikus persze nem ismerte el, hogy korábban tévedett volna. Sőt azt állította, hogy az embercsempészek magyarországi szabadon bocsátása megerősíti korábbi pozícióit, miszerint „a saját lakosság védelme az új népvándorlás negatív következményei miatt” egyértelműen „nemzeti feladat kell, hogy legyen”.

Kickl kénytelen volt most közvetve bírálni is eddigi példaképét, Orbánt. A magyar intézkedés szerinte „érthetetlen és elfogadhatatlan”, és ellentétben áll az FPÖ felfogásával, miszerint „a menekültügyi visszaélésektől meg kell védeni Ausztriát”. Sőt Kickl kénytelen volt az általa gyűlölt ÖVP-Zöldek koalícióval most egyetérteni, és logikusnak minősítette azt a lépésüket, hogy elutasítják az embercsempészek (magyarországi) szabadon engedését.

Sőt még Karner belügyminisztert is megdicsérte az ellenzéki szélsőséges politikus (aki egyébként maga is volt belügyminiszter, nem kis botrányok közepette), mert az folytatni akarja Magyarországgal a rendőrségi kooperációt. (Ez az együttműködés az illegális migránsok elfogására irányul Magyarország területén, osztrák rendőrök bevonásával.)

Kickl persze nem véletlenül „kapálózik most”, és hízeleg a konzervatív vezetésű kormánynak. A Der Standard szerint a szélsőséges politikus korábban többször is dicsérte a magyar menekültpolitikát, és május elején részt vett a konzervatív politikusok nemzetközi konferenciáján, Budapesten. (A CPAC-rendezvényről lehet szó egyébként.) Az osztrák lap felidézi, hogy Kickl akkor még „Magyarország példaképszerepéről” beszélt, amikor nem fogadja be a menekültkérelmeket, és – legalábbis szerinte – nem ad pénzügyi vagy szociális támogatást a magyar határt illegálisan átlépőknek.

Kickl azonban nemcsak az osztrák sajtótól és az ellenzéki SPÖ-től kapott kritikát. A kormányzó ÖVP főtitkára, Christian Stocker is élesen bírálta a szabadságpárti vezért. Stocker felvetette a kérdést, hogy vajon Kickl tudott-e már előre Orbán intézkedéséről, amikor május elején találkozott a magyar miniszterelnökkel. „Ezt Kicklnek azonnal tisztáznia kéne” – mondta Stocker. Stocker szerint Orbán az elítéltek szabadon engedésével aláássa Karner osztrák belügyminiszter eredményeit, akinek sikerült embercsempészek százait megállítania.

Kelemen Zoltán Gergely / MTI Egy embercsempész kocsijában talált határsértőt motoz meg egy rendőr az M5-ös autópálya szatymazi pihenőjében.

Az ORF, az osztrák közszolgálati média szerint Burgenlandban a nyilvántartásba vett illegális határátlépők száma 56 százalékkal csökkent. Szintén az ORF közölte, hogy Pintér Sándor készségét fejezte ki osztrák kollégájának, hogy folytassák a közös, magyar-osztrák rendőri akciót az embercsempészek elfogására.

Az ÖVP természetesen most Kickl korábbi kijelentéseit bírálja: Kickl ugyanis Stocker szerint korábban azt hirdette meg, hogy ha kormányra kerülne, akkor Orbán menekültpolitikáját követve alakítaná át az osztrák gyakorlatot. Stocker persze most kijelentette:

Szerintünk a csempészek a börtönbe valók, és nem arra, hogy szabadon engedjék őket.

Miközben az ÖVP szinte önmagát ünnepli az embercsempészek magyarországi szabadon engedése nyomán, azért a vezető osztrák napilap, a Die Presse kiosztja a néppárti kancellárt, Karl Nehammert is. A lap szerzője, Wolfgang Böhm szerint a kancellár egy „kétes partnerre” tett szert Orbán Viktor személyében. Nehammert és belügyminiszterét, Karnert most a magyar kormány leplezte le ugyanis, amikor a közösen elfogott embercsempészeket szabadon engedte.

A lap szerint az iskolaudvaron még sikerülhetett, hogy a kétes hírű osztálytársakkal összefogjanak egy harmadik ellen, és előnyöket szerezzenek vele szemben, a kancellárnak és a belügyminiszternek azonban már rég ki kellett volna nőniük ezt a kort. Minimális emberismerettel felvértezve, rájöhettek volna, hogy kivel állnak szemben – utalt a lap Orbán Viktorra.

A Die Presse szerint ugyanis az Orbán Viktor vezette magyar kormány megsérti az EU jogrendjét és az emberi jogokat, ellenáll a közös határozatoknak, ráadásul nem szolidáris a bevándorlás és az Ukrajna elleni orosz háború ügyében. „Miért éppen akkor tenne másképp, amikor a kétségbeesett embereket sok pénzért illegálisan az EU-ba juttató bandák elleni küzdelemről van szó?” – teszi fel a kérdést a lap.

A Die Presse szerint az Orbán-kormány lépése felelőtlen, amikor embercsempészek százait engedi szabadon, csak azért, mert „túl drága” a fogvatartásuk. Persze a magyar kabinet szívesen elfogadta, hogy osztrák rendőrök járőrözzenek a közös „Róka-akció” keretében Magyarországon, hiszen ez semmibe nem került neki – írja a lap. Sok illegális bevándorlót találtak, és sok embercsempészt börtönöztek be. Most ezeket szabadon engedik, tovább űzhetik a „mesterségüket”, miközben a magyar államot már nem terhelik meg anyagilag.

Hungarian Prime Ministry Press / ANADOLU AGENCY /

A Die Presse ezek után felteszi a kérdést: Nehammer és Karner tényleg hagyták magukat megcsalatni? Inkább arról lehet szó azonban Wolfgang Böhm szerint, hogy naiv hibát követtek el. Azt hitték, hogy budapesti partnerük segíthet nekik, azt a benyomást keltve az osztrák lakosságban, hogy képesek a migrációs politikában kézzel fogható eredményeket felmutatni. Feltételezték, hogy Orbán hasonló érdekeket követ, mint ők, és együtt tudnak működni vele. Ám a cikkszerző szerint nem erről van szó: Orbánt, mint sok más felelőtlen hatalompolitikust, nem a megoldás, hanem a probléma érdekli.

Még ennél is durvább véleményt fogalmazott meg a szociáldemokratákhoz közelálló rendőrszakszervezet, az FSG Karnerrel, a néppárti belügyminiszterrel szemben. Egyszerűen képmutatónak tartják az ÖVP-s politikust a Magyarországon szabadon engedett embercsempészekről szóló hírek hallatán. A Krone.at szerint az FSG azt állítja: az Ausztriában elfogott embercsempészek 80 százalékát szabadlábra helyezik, és azok így szintén köddé válhatnak.

Ugyanazt csináljuk, mint Magyarország. Csak ezt Orbán hivatalosan teszi, miközben mi eltussoljuk a tényeket

– erről Hermann Greylinger beszélt az FSG képviseletében a Kronénak. Ugyanakkor az osztrák lap szerint a bécsi belügyminisztérium visszautasította ezt az állítást.

Érdekes a szlovák reagálás a külföldi embercsempészek szabadon engedésére. A szlovák rendőrség az RTVS közszolgálati média szerint nem hoz határvédelmi intézkedéseket a magyarországi intézkedések nyomán. (Állítólag hat olyan szlovák állampolgárságú külföldi embercsempész van magyar börtönökben, akiket érinthet az Orbán-kormány lépése, azaz őket is szélnek eresztheti a BvOP.)

Mindez ügyes megkerülése egy esetleges diplomáciai konfliktusnak, ugyanis Szlovákia éppen május 24-étől, azaz szerdától június 8-áig egyébként is szigorításokat vezet be a határátlépéseknél, egy Pozsonyban megrendezett nemzetközi konferenciára, a Globsec 2023-as fórumára hivatkozva. Az RTVS erről egy másik cikkében részletesen beszámol.

A szlovák közmédia – hasonlóan a többi külföldi hírforráshoz – ír egyébként arról, hogy Szombathelyen miként raktak ki börtönből kiengedett rabokat, az RTL magyar tévé felvételei alapján. A szlovák belügyminisztérium szóvivője közben azt is elmondta, hogy a szlovák szakértők folyamatosan elemzik a magyar helyzetet és állandó kapcsolatban állnak a pozsonyi külügyminisztériumban dolgozó kollégáikkal.

Mindez jelzi, hogy Szlovákia sem tétlenül nézi a helyzetet, de a pozsonyi konferencia miatt eleve újra bevezetett határellenőrzés miatt most nem ítélik szükségesnek újabb lépések megtételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik