Belföld

Őrizetbe vettek két orvost Szegeden – videóval

police.hu
police.hu

Házkutatást tartottak két szegedi orvosnál, és egy ortopédeszközöket gyártó szegedi cégnél. A költségvetési csalással meggyanúsított két orvost bűnügyi őrizetbe vették, míg  a cég ügyvezetője szabadlábon védekezik.

Velük együtt összesen már 44 fővel szemben folyik büntetőeljárás országszerte költségvetési csalás miatt. A gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos nyomozásokat tizenkét nyomozócsoport folytatja. Ezúttal a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság göngyölített fel egy ügyet.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég közel 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul 2018 és 2022 között az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után. Azt írták, hogy a cég ügyvezetője irányította a dolgot, és az ügyletbe három orvost is beszervezett.

Ők voltak azok, akik közreműködtek a visszaigénylésekben azzal, hogy orvosi vényekre különböző ortopéd termékeket írtak fel úgy, hogy általában a beteget meg sem vizsgálták, tekintve, hogy a gyógyászati segédeszközre szüksége sem volt. A csapat egyértelműen arra törekedett, hogy minél nagyobb haszonra tehessen szert

– közölte a rendőrség.

A közlemény szerint volt olyan szociális intézmény, ahol zsákszámra álltak a padláson a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, melyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva.

police.hu

A fenti orvosok egyike kapcsolatban állt egy másik, kisebb szegedi céggel is, amely szintén gyógyászati segédeszközöket gyártott. Náluk is többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat.

Összehangolt akcióban május 23-án kora reggel elfogtak a fenti orvosok közül kettőt, valamint a kisebb szegedi cég ügyvezetőjét. Lakásaikban, valamint a kft. telephelyén pedig kutatásokat hajtottak végre, és lefoglaltak minden releváns iratot, illetve eszközt, valamint készpénzt.

A két orvost, valamint az ügyvezetőt költségvetési csalással gyanúsították meg. A két orvost bűnügyi őrizetbe vették, míg a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik. Rajtuk kívül gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben érintett harmadik orvost is, aki a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már szintén gyanúsított, és jelenleg letartóztatásban van.

Az illegális tevékenységet irányító és a három orvossal kapcsolatban álló nagyobb cég vezetőjét is meggyanúsították. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, tekintve, hogy ő meg a Baranya vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben lett már korábban gyanúsítottként kihallgatva.

A most elfogott három személlyel együtt az ügycsoportnak mára 44 gyanúsítottja van: 18 orvos, 14 cégvezető, 9 alkalmazott és 3 orvosi asszisztens. Jelenleg a két őrizetben lévő orvos mellett a visszaélések miatt tizenöten vannak letartóztatásban, tizenegyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik