Belföld

Dandártábornok a tüntetésről: Nem tudom megfejteni, mi az értelme a rendőrsorfallal birkózásnak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Háttérbeszélgetést szervezett szerdára a rendőrség, hogy elmondják, mit tehet jogszerűen egy tüntető, és milyen jogkörei vannak a hatóságoknak.

A Telex tudósítása szerint az eseményen elhangzott: a pénteki tüntetés nem jelentett olyan nagy testi veszélyt a rendőrökre, mint a korábbi Karmelitánál zajló tüntetés, ezért a helyszínen úgy ítélték meg, hogy nincs szükség ingerlőgáz (azaz könnygáz) bevetésére.

Wieszt Ferenc rendőrezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának főosztályvezetője a lap kérdésére válaszolva azt is mondta, a szóban forgó demonstráción valóban feltűnt egy rendőrnél sokkoló is, de a rendőrsorfal mögött, és csak abból a célból, hogy kipróbálja, működik-e, azaz használatára nem került sor. Szerinte a rendőröknél szokott lenni sokkoló, nála is van éppen egy.

Gömbös Sándor rendőr dandártábornok elismételte a korábbi tájékoztatón ismertetett főbb kereteket, miszerint míg egy gyülekezés bejelentett módon, békésen zajlik, addig a rendőrségnek legfeljebb csak az esemény biztosítása a feladata.A feladat ott kezdődik, amikor a jogszerű demonstráció befejeződik, viszont „megjelennek bizonyos személyek, ellopják a tömeget”, és arra biztatják a résztvevőket, hogy folytassák a tüntetést.

Állítása szerint a rendőrök reakciója szerint mindig a tömeg agresszivitásával arányos. Az alapelvük az, hogy kartávolságon belül senki nem léphet be a rendőrsorfal elé, amit a legutóbbi tüntetésen úgy játszottak ki a tüntetők, háttal közelítették meg a sorfalat, nekitámaszkodtak, majd tolni kezdték.

Ez a módszer Gömbös szerint nem a rendőrökre, hanem sokkal inkább a tüntetőkre lehet veszélyes, mert ha valaki rosszul lesz, mert kevés a levegője, akkor összenyomhatják, összetaposhatják a többiek, súlyos sérülést okozva.

Nem tudom megfejteni, mi az értelme a rendőrsorfallal birkózásnak, hiszen ha valaki véleményt akar nyilvánítani, megteheti

– mondta Gömbös, megjegyezve, értékelése szerint a helyszínen levő rendőrök óriási türelemmel kezelték pénteken a helyzetet.

Azt a négy tüntetőt, akit kiemeltek a tömegből, a saját érdekükben emelték ki, hogy ne sérüljenek meg a tömeg mozgása miatt. A tömeget végül úgy tudták feloszlatni, hogy az agresszívebb csoportot leválasztották a kevésbé agresszívektől.

Kapcsolódó
Tettlegességig fajult a diáktüntetés a Fidesz-székháznál
Erőszakos fordulatot vett estére a békésnek indult diáktüntetés. A demonstrálók előbb a Kossuth térről az Oktogonra vonultak, majd egy részük a Fidesz-székházhoz indult, ahol rendőrsorfalba ütköztek. Az egyenruhásoknak többször nekifeszültek, akik többszöri felszólítási után végül behatoltak a tömegbe. Ezt követően lenyugodtak a kedélyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik