Belföld

Nem kaptak szót a szakértők Pintér Sándor státusztörvényről szóló egyeztetésén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Pintér Sándor belügyminiszter fél órával a pénteki diáktüntetés kezdete előtt összehívta a parlamenti pártokat, hogy státusztörvényről egyeztessenek. A szerdai találkozóra a meghívó szerint az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal az egyeztetésre, amire végül az összes ellenzéki párt elment. Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el az egyeztetésre.

A Telex kérdésére Gelencsér Ferenc elmondta, hogy

az egyeztetésen a szakmai szervezetek nem kaptak szót, Pintér Sándor egyedül a pártok képviselőivel állt szóba.

A Momentum elnöke szerint a szerdai egyeztetés megmutatta: nincs nyitottság a miniszterben, hogy visszavonja a sokat kritizált törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a tanárok lehallgatását, ha pedig sztrájk lenne az iskolában, úgy akár másik iskolába vezényelhetnék a tanár nélkül maradt osztályokat.

A DK képviselője az egyeztetést követő sajtótájékoztatóan kijelentette, hogy a státustörvény nem lehet tárgyalási alap.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője Facebookon közzétett videójában elmondta, hogy egyeztetés lényegében nem történt. Úgy látja, hogy amennyiben a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát megszüntető törvényt elfogadják, az nem segít, hanem ront az oktatás helyzetén.

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője elmondta, hogy Pintér Sándor lózunggal válaszolt az elhangzott felvetésekre. A tárcavezető azt ígérte, hogy újabb körben egyeztetnek majd a szakértőkkel, de Nagy Erzsébetnek a szerdai találkozó után nincsenek illúzió. A szakszervezeti vezető szerint Pintért az sem hatotta meg, hogy az egyeztetésre elvitték annak a 27 ezer tiltakozónak az aláírását, akik a státusztörvény visszavonását követelték, és annak a közel 5 ezer pedagógusnak a nyilatkozatát, akik nem veszik fel a munkát, ha életbe lép a kormány „bosszútörvénynek” hívott javaslata.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azt emelte ki, hogy először találkoztak „3D-ben, személyesen” Pintér Sándorral. A miniszter azonban csak láthatták, hiszen szót nem kaptak a tárgyaláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik