Belföld

MTA-átszervezés: még mulasztásban a parlament

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az Alkotmánybíróság döntése szerint 2023. június 30-ig kell orvosolni az Alaptörvény-ellenes helyzetet.

A Párbeszéd két politikusa hívta fel a figyelmet arra, hogy hamarosan lejár a határidő, amit az Alkotmánybíróság adott. A jogbiztonsághoz és a tulajdonhoz való alkotmányos alapjog maradéktalan érvényesüléséért Mellár Tamás (a képen) és Tordai Bence felszólította a kormányt, legkésőbb 2023. június 15-ig terjesszen az Országgyűlés elé törvényjavaslatot, amely megfelel az  Alkotmánybíróság határozatában foglaltaknak.

Határozati javaslatukban felidézték, hogy az Alkotmánybíróság korábban megállapította, az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló Alaptörvény-ellenességet idézett elő, amikor 2019-es törvényében nem szabályozta megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat.
A testület határozatában alkotmányos követelménynek nevezte, hogy a tudományos kérdéseket illető döntéseknél a tudomány szabadsága érvényesüljön, a döntéshozatal módja, szabályozása megfeleljen a tudományos szabadság alkotmányos értékének.

Megállapította, az MTA célhoz kötött vagyonának más szervhez rendelése akkor alkotmányos, ha a vagyon köre pontosan meghatározott, arányos mértékű, a döntés ellen bírói felülvizsgálatra van mód. A vagyont ténylegesen használó új szerv nemcsak a vagyon jogait szerzi meg, de annak terheit is viseli. A közfeladathoz tartozó vagyon használati jogának átadása csak határozott időre történhet.

Az Alkotmánybíróság azt követően döntött, hogy az országgyűlési képviselők több mint egynegyede utólagos normakontrollt kért, a Magyar Tudományos Akadémia pedig alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik