Belföld

Alkotmánybíróság: mulasztást követett el az Országgyűlés az MTA megcsonkításakor

Kummer János
Kummer János

Az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosításakor – állapította meg az Alkotmánybíróság. A hvg.hu cikke szerint mindezt azért, mert nem szabályozta a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat.

Az Alkotmánybíróság ezért felhívta az Országgyűlést, hogy ezzel kapcsolatos jogalkotói feladatának 2023. június 30-ig tegyen eleget. A határozatban az Alkotmánybíróság azt is kimondta, alkotmányos követelmény, hogy a tudományos kérdéseket illető döntések meghozatalakor a tudomány szabadsága érvényesüljön, és a döntéshozatal módja, szabályozása megfeleljen a tudományos szabadság alkotmányos értékének. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor

a támadott törvényi rendelkezések alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére vonatkozó indítványokat elutasította, illetve visszautasította.

Az Országgyűlés három és fél évvel ezelőtt, 2019. július 2-án szavazta meg a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását kimondó törvényt, mely a nemrég lemondott Palkovics László kezdeményezésére elvette az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot. Ellenzéki képviselők utólagos normakontroll-kérelmet adtak be az Alkotmánybíróságon. A határozat kihirdetésére több mint három évet kellett várni, a hvg.hu szerint ennek oka, hogy ennyi idővel a törvény hatályba lépése után gyakorlatilag a kérelem mindkét pontja értelmezhetetlenné vált, ez pedig csak és kizárólag az Ab-n múlt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik