Belföld

Jogerősen öt évet kapott a győri diák, aki megkéselte a tanárát egy hármas miatt

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Jogerősen öt év börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a diákot, aki 2019-ben életveszélyesen megkéselte a tanárnőjét Győrben. A 17 éves támadó a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának a tanulója volt,

A táblabíróság közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek a fiatalt.

A bíróság által megállapított tényeljárás szerint az önmagával szemben maximalista fiú tanulmányi átlaga folyamatosan 4,5 fölötti volt. A bűncselekmény napján hármast kapott a matematika dolgozatára. A tanár azt mondta, hogy a diákok nézzék át a dolgozatukat, és ha valamivel nem értenek egyet, a következő órán beszéljék meg. És még lehet javító dolgozatot írni, ezért egyelőre be sem írja a jegyeket.

A fúnak volt egy zsebkése, amelyet magával hordott az iskolába. Két-három alkalommal a kést mutogatva tett már olyan kijelentést az osztályban, hogy megszúrja a tanárnőt, ám osztálytársai nem vették komolyan. A fiatal közvetlenül a bűncselekmény előtt is beszélt erről, de padtársa ezúttal sem vette komolyan. Délben azzal, hogy mutat valamit a füzetében, kiment a tanári asztalnál álló tanárnőhöz, a háta mögé került, és a késsel egyszer hátba szúrta.

A tanár földre rogyott, a diák mellé guggolt és legalább két alkalommal a földön fekvő nyaka, mellkasa felé szúrt. A szúrások a sértett védekezésül maga elé tartott karjait érték. A támadó padtársa sietett a tanárnő segítségére. A fiú osztálytársa felszólítására átadta a kést. A pedagógus hátát érő szúrások alkalmasak voltak az emberi élet kioltására.

A késelőt öt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon azzal, hogy a büntetés fele részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Kedden a Győri Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és megállapította, hogy az elkövető az ötéves szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A tábla másodfokú, jogerős határozatának indoklásában többek között azt emelte ki, hogy a vádlott szándéka egyértelműen az élet kioltására irányult.

A táblabíróság enyhítő körülményként értékelte a fiú rendezett családi életét, beismerő vallomását, és azt, hogy megbánta a tettét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik