Belföld

Schmidt Mária szerint nincs háború Ukrajnában

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet vagy különleges akció

– véli Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, aki a Hír TV Bayer Show című műsorában fejtette ki az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos nézeteit.

A történész szerint az orosz fél idáig csak zsoldosokat vetett be Ukrajnában, ami tényszerűen nem igaz: az orosz reguláris erők az invázió első napjától részt vesznek a hadműveletekben. Ráadásul tavaly szeptemberben az oroszok további 300 ezer főt mobilizáltak, közel kétszer annyit, mint amennyit az első hullámban, február 24-én a frontra küldtek (a hírre egyébként 700 ezer katonakorú férfi menekült el az országból). Az oroszok emellett a közelmúltban arról döntöttek, hogy ez évben 1,5 millióra emelik a hadsereg létszámát, ami legalább a szárazföldi erők megduplázását jelenti.

Schmidt Mária úgy látja, hogy még azért nem indult be az orosz hadigépezet a több millió katonával, mert Vlagyimir Putyin a konfliktus kiszélesedésétől tart, arra tartogatja erejét. Ennek ellenére szerinte az ukrán fél ezzel a korlátozott számú orosz haderővel sem bír.

Azt a nyugati hozzáállást nem tudom követni, hogy egyrészről kiröhögjük az oroszokat, mert képtelenek elérni bármit Ukrajnában, másrészt pedig rettegünk tőlük, hogy meg se állnak Berlinig. Valahol érzek pici ellentmondást ebben

– fogalmazott Schmidt Mária.

A Hír TV másik műsorában, a Sajtóklubban Bencsik András korábban arról beszélt, hogy ő az oroszoknak drukkol a háborúban, majd később az orosz propagandatévében fasisztázta az ukránokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik