Belföld

Már rég elváltak, de egy 30 évvel ezelőtti gyilkosság miatt újra találkozhatnak a bíróságon

police.hu
police.hu

Harminc évvel a bűncselekmény elkövetése után állíthatják bíróság elé azt a román párt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 1993 szeptemberében meggyilkoltak és kirámoltak egy özvegyasszonyt Soltvadkerten.

A hatóságok három évvel ezelőtt újították fel a nyomozást, számos közvetett tanút hallgattak ki, és DNS-vizsgálattal azonosítottak két, a bűncselekmény elkövetésekor még csak 22 éves román állampolgárt.

Az egyik gyanúsítottat, egy nőt – bűnügyi jogsegély útján, nemzetközi elfogatóparancs alapján – májusban vették át a román igazságügyi szervektől. Férfi társát – aki más bűncselekmények miatt jogerős börtönbüntetését töltötte Romániában – ideiglenesen, az eljárás lefolytatásának idejére tavaly nyáron  hozták át Magyarországra Mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki.

Az idős nőt 1993. szeptember 30-án este Soltvadkerten egy családi házban ölték meg. A helyszín alapján azt már akkor meg lehetett állapítani, hogy ismerte későbbi gyilkosait, ezért a támadás váratlanul érte. Az asszony sokáig szenvedett, mire belehalt sérüléseibe; halálát másnap reggel a szomszédok fedezték fel.

Az ügy felderítése során “került a nyomozók látókörébe” egy Romániából érkezett fiatal pár, amelynek tagjai az asszonynál alkalmi munkát vállaltak, a bűncselekmény után pedig rögtön haza is utaztak. A következő évben, 1994-ben Bugyin is hasonló emberölés történt. Az ügyben viszonylag gyorsan sikerült azonosítani egy szintén román párt.

Az álnevet használó férfi és nő alkalmi munkát vállalt a településen, majd a bűncselekmény után ugyancsak azonnal távozott az országból. Az ügyben a magyarországi büntetőeljárást 1996-ban megszüntették. Romániában az 1999 és 2002 között zajló eljárásban meghallgatták az akkor már házaspár mindkét tagját, és beszerezték a genetikai mintájukat is.
A helyszínen hagyott cigarettacsikken megtalált DNS lett az egyik fontos bizonyítéka a soltvadkerti emberölés ügyében 2020 szeptemberében újra megindított büntetőeljárásnak, annak segítségével sikerült végül azonosítani a férfi elkövetőt.

police.hu

A csikket korábban már sikerült az elkövetőhöz kötni, “de az elkövetés idejét nem sikerült ezzel összhangba hozni”. Később aztán számos adat és bizonyíték állt rendelkezésre az elmúlt csaknem három évtizedben, és ezeknek az átrendezése, újbóli értelmezése vezetett ahhoz, hogy a korabeli gyanút megalapozott gyanúvá lehetett formálni.

Újdonság, új bizonyíték nem merült fel az ügyben. A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően azonban sikerült azonosítani a feltételezett elkövetőket, a már 51 éves nőt és férfit, akik azóta már el is váltak egymástól.

Az 1994-es gyilkosságban csak a most is meggyanúsított férfit találták bűnösnek, emiatt 16 év szabadságvesztésre ítélték, amelyből 13 év után szabadult, de egy újabb bűncselekmény miatt később ismét börtönbe került. A nő kihallgatásakor elismerte, hogy 1993. szeptember 30-án este ott volt az idős nőnél, de tagadta, hogy részt vett az özvegy megölésében.

A férfi gyakorlatilag kiegészítette a nő akkori vallomását, és “értékes részletekkel szolgált” a történésekről.  Petőfi Népe című megyei lap az esetről 29 évvel ezelőtt, a boncolás eredményét közölve azt írta, hogy agyroncsolódás okozta a soltvadkerti nő halálát, akit “vérbe fagyva” talált meg az egyik szomszédja.

Azt is közölték, hogy az idős, beteges asszonyról többen is tudhatták, hogy pénzhez jutott, így azok a napszámosok is, akiket szüretelni hívott. “Soltvadkerten köztudott, hogy Romániából nagy számban érkeztek vendégmunkások a gazdákhoz, és nem kizárt az sem, hogy közülük is alkalmazott az elmúlt hetek során néhány személyt” az elhunyt nő.

A nyomozók nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésével gyanúsítják a párost. A rendőrség tájékoztatása szerint a nőt több, a fejére mért ütéssel ölték meg, majd a tettesek átkutatták az ingatlant, és nagyobb összegű készpénzzel távoztak. A rendőrség lezárta a nyomozást és vádemelési javaslattal továbbította az ügyest az ügyészség felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik