Belföld europoli

A polgármester azt ígéri, egy héten belül betelepíti a lombkoronasétány körül kivágatott erdőt

Teljesen tarra vágták az erdőt Nyírmártonfalván egy lombkorona-sétány körül, amely 60 millió forintos uniós támogatásból valósult meg – írtuk meg csütörtökön az Átlátszó alapján. Az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg, ám fák helyett most csak pavilonok, egy játszótér és két, félkész vécé van a kilátó mellett.

A Hajdú-Bihar megyei község fideszes polgármestere az RTL Híradónak azt mondta, egy 2017-es kiírású pályázatról van szó, amit 2018 elején nyújtottak be, és 2022-ben kaptak támogatói okiratot.

Közben ez az erdő addig nőtt. És van egy olyan az erdészeknél, az erdőgazdálkodóknál, hogy ütemterv. Ez a nyárfaültetvény közben vágásérett lett. Ez azt jelenti, hogy ha egy erdő vágásérett, azt le kell termelni, és fel kell újítani

– fejtette ki  Filemon Mihály.

A polgármester azt ígérte, egy héten belül betelepítik az erdőt: „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.”

A facsemeték szerinte két-három év alatt megnőnek, de azt mondja, a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő. „Gyorsan növő” fát fognak telepíteni.

Ugyanolyan nyaras lesz a régi nyaras helyett, ami már vágásérett volt és le kellett termelni. Két-három éven belül el fogja érni azt a magasságot. De a pályázati kiírásnak ez nem volt feltétele, hogy hány méter legyen az erdő. Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is

– tette hozzá.

Bár a közbeszerzési értesítőben az áll, a projekt már elkészült, a polgármester azt mondja, vannak még hiányosságok, amit meg fognak csinálni, de a pályázati pénzből még egy forintot sem kapott. Utólag finanszírozzák a beruházást, amikor minden készen lesz. A pályázat feltételeit szerinte teljesítették, sőt plusz dolgokat is.

A polgármester azt is állítja, nem igaz, hogy közel félmilliárd forint támogatást kapott volna tavaly erdőtelepítésre, mint ahogy azt az Átlátszó megírta.

Most kértem le a könyvelőmtől, mennyit kaptam tavaly: egészen pontosan 27 millió 297 ezer 373 forintot. Ez a félmilliárdtól még nagyon messze áll. Ezért eltelepítettem már száz hektár erdőt, már másodjára, mert tavaly kiszáradt.

Azt mondja, ez is uniós támogatás, de részben magyar forrás.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik