Belföld

Herczeg Zoltán a börtönről: Százezret költöttem havonta, hogy ne dögöljek éhen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bejött a fegyőr, és azt mondta: „Pakoljon, Herczeg, szabadul!” Mondtam neki, hogy ne szórakozzon már. Néhány fegyőrrel voltam olyan viszonyban ennyi idő után, hogy egy ilyet vissza mertem mondani, persze barátságosan. Mondta, hogy ő nem szórakozik, most látta a gépen, és ha a gépen az van, akkor megyek

– mondta Herczeg Zoltán a Telexnek adott interjújában arról, hogyan engedték ki a börtőnből. A divattervezőt októberben tartóztatták le egy másik férfival együtt drogkereskedelem gyanúja miatt. Jelenleg házi őrizetben van.

Herczeg arról is beszélt, hogy sokat gondolkodott azon, „mi verhette ki a biztosítékot”. „Ha a fű miatt tartóztattak le, akkor a fél budapesti művészvilágot, értelmiséget le lehetne tartóztatni. Nem hiszem, hogy a pólóim miatt kerültem ide, mert ha a kritika, vagy az irónia, vagy a szatíra lenne az ok, akkor megint csak a fél budapesti művészvilágot, értelmiséget be lehetne zárni”, fogalmazott.

A divattervező szerint inkább a klímamozgalma, a KÉK mozgalom állhat az ügy hátterében, amiből politikai mozgalmat akart felépíteni.

Engem mindenhova külön vittek: külön sétás voltam, külön eü-s, külön spájz. Féltettek, vigyáztak rám, nem akartak sem médiacirkuszt, meg azt sem, hogy bántódásom essen. Én ezért is hálás voltam, és még a zárkatársaim is, mert nekik se kellett közös sétára menni a szinttel, ha nem akartak

– vallott a börtönben töltött időről. Mint mondta, a kapcsolattartó küldhetett be neki csomagot, ételt viszont nem, így azt csak a börtönboltban vásárolhatott meglehetősen drágán.

Az egy hatalmas biznisz, mert tizenkilencezer fogvatartott vagy moslékot eszik, vagy iszonyú drágán vásárol a spájzban. Én százezret költöttem havonta, hogy ne dögöljek éhen, mert a bévés reggeli és vacsora nem túl sok. Reggel kapsz egész napra kb. fél kiló kenyeret, reggelire hozzá egy szelet parizert. Vacsorára volt húszgrammos sárgabaracklekvár, virágméz, esetleg mézhelyettesítő szirup, tízgrammos vaj, karfiolos pástétom, az ünnepnapi vacsora pedig afrikaiharcsa-pástétom

– közölte. Elmondása szerint a börtöntől sem félt, ha félt volna, akkor nem kerül oda. „Ha féltem volna, nem csináltam volna marhaságot. Pont az a baj, hogy én nem nagyon félek. A félelemnek fontos szerepe van az ember életében, az a visszatartó erő, ami elrettenti az embert attól, hogy hülyeséget csináljon. Belőlem ez hiányzik sajnos”, szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik