Belföld

CT-vizsgálat nélkül hazaengedte a fejsérült beteget az orvos, másnap belehalt a koponyasérülésébe

Kétrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség azzal a nyugdíjaskorú orvossal szemben, aki szakmai mulasztásaival kétszer is közvetlen veszélynek tette ki betegei életét az egyik Veszprém vármegyei kórházban.

Mindkét beteg röviddel az ellátásukat követően elhunyt, de az orvosi szabályszegések és a sértettek halála között az ok-okozati összefüggés nem volt megállapítható.

Gulyás Ildikó, a Veszprém Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a az orvos nem ismerte el a felelősségét, és érdemi vallomást terjesztett elő.

A vádirat szerint az elkövető 2020 szeptemberében ambuláns ellátásban részesített egy eszméletvesztéses, zavart tudatállapotú, erősen ittas férfit, akit mentővel vittek kórházba miután közterületen hanyatt esett.

Az orvos kezelte a férfi zúzódásos fejsérülését, azonban annak ellenére sem csináltatott CT-vizsgálatot nála, hogy a szakmai szabályok szerint indokolt lett volna az állapota miatt. Sőt a beteget a kora esti órákban haza is engedte. A sérült férfi másnap reggel az esés következtében elszenvedett koponyasérülése miatt az otthonában elhunyt.

Az orvos a következő év nyarán egy 81 éves asszonyt látott el, aki beleesett a kertjében lévő rózsabokorba, és mindkét csuklója megsérült Az orvos ellátta a tenyerén lévő sérüléseket, azonban a csuklótájékon lévő sérülést már nem tárta fel és az asszony tetanusz elleni immunizálását is elmulasztotta, holott ez szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna.

Az idős asszony a balesetet követően néhány nappal kórházba került, ahol a sebét feltárták, abból két nagy faszilánkot távolítottak el, és tetanusz elleni kezelésben részesítették, ám ennek ellenére egy héttel később a kórházban elhunyt.

Az ügyészség szerint nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a tetanusz betegség az asszonynál a balesetet követő megfelelő ellátás esetén is kialakult volna. Az ügyészség fogházbüntetést kért az orvosra azzal, hogy tiltsák el az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik