Belföld

Óriási vitára számít Szijjártó Péter az OTP miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A miniszter szerint Magyarország jövőjéről kizárólag a magyarok dönthetnek.

Brüsszel nem tudja megemészteni, hogy a magyarok maguk hoztak döntést saját jövőjükről, és hogy Budapesten egy sikeres jobboldali, kereszténydemokrata kormány van. Erről beszélt többször is Szijjártó Péter az állami rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Így értékelte az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának budapesti látogatását. Az állami hírügynökség szerint az intejúban a miniszter úgy élte, hungarofóbiában szenvedő delegáció jött, olyan emberek, akik ki nem állhatják Magyarországot, nem hiszik el, hogy a magyarok képesek felnőtt döntést hozni országuk jövőjéről.

A Magyarországnak járó európai uniós pénzekről Szijjártó Péter azt mondta, hisz abban, hogy minisztertársai tárgyalásai sikerre vezetnek, de nincs könnyű dolguk, mert a

nemzetközi, liberális, mainstream Brüsszel nem tudja megemészteni, hogy a magyarok maguk hoztak döntést a saját jövőjükről, és hogy Budapesten az emberek akarata alapján egy jobboldali, nemzeti, patrióta, kereszténydemokrata kormány van, amely minden külső nyomásgyakorlás ellenére sikeres.

Világossá kell tenni, hogy Magyarország jövőjéről kizárólag a magyarok dönthetnek, nem Brüsszel – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminisztert kérdezték arról a híresztelésről is, amely szerint Ursula von der Leyen a Barátság-kőolajvezeték leállítását javasolta az ukránoknak. Azt mondta, erre  semmifajta magyarázatot nem kaptak Kijevből, de ez olyan súlyú ügy, amelyben az Európai Bizottság elnökének személyesen kellene megnyilvánulnia, ha egy ország energiaellátásának biztonságát próbálja ugyanis valaki ellehetetleníteni, az az adott ország szuverenitása elleni támadásnak tekinthető. Világos nemzetközi szerződések rendelkeznek arról, hogy a kőolajat milyen módon kell átszállítani Ukrajnán, ha ez ellehetetlenül, akkor fizikailag lesz lehetetlen Magyarország kőolajellátásnak biztosítása, mivel a Horvátország felőli kőolajvezeték kapacitása sokkal alacsonyabb, mint Magyarország, Szlovákia és részben Csehország összes kőolajigénye.

A miniszter ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy Horvátország – kihasználva a háborús helyzetet – gátlástalanul, az európai piaci mérték sokszorosára emelte a tranzitdíjat, és így tett Ukrajna is. A magyarok már így is nagyon magas árat fizettek egy olyan háborúért, ami nem az ő háborújuk, a kirobbanásához semmi közük, így jogos elvárás, hogy a továbbiakban ne a magyar emberekkel akarják megfizettetni ennek a háborúnak a még magasabb árát – emelte ki.

Szijjártó Péter Ukrajna uniós csatlakozásáról azt mondta, Magyarország azt csak akkor támogatja majd, ha látja, hogy érvényesülnek azok a garanciák, amelyek a magyar nemzeti közösség jogainak biztosításáról szólnak, azaz ha a kárpátaljai magyar közösség visszakapja azokat a jogait, amikkel már rendelkezett. A miniszter az interjúban megismételte, elfogadhatatlannak és botrányosnak tartja, hogy Ukrajna feltette az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájára, miközben a bank minden szabályt betart. Szerinte hétfőn óriási vita lesz Brüsszelben a külügyek tanácsában és hatalmas nyomást helyeznek majd Magyarországra, hogy a következő szankciós csomag egyeztetéseikor, valamint az Európai békekeret megemelésének érdekében ne támassza feltételül az OTP levételét a listáról.

Kapcsolódó
Nem az OTP kérte az ukrán pénzek blokkolását
A pénzintézet saját eszközeivel akarja elérni, hogy lekerülni az ukrán feketelistáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik