Belföld

Rendőrségi válasz a tüntetésre: két embert gyanúsítanak hivatalos személy elleni erőszakkal

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A péntek esti, a Fidesz-székháznál dulakodásba fulladt diáktüntetést követően, éjfél után nem sokkal a rendőrség sajtótájékoztatót tartott az eseményekről. Az MTI tudósítása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője, Fülöp Gergely arról számolt be, hogy erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy néhány száz főből álló agresszív tömeg a pénteki esti diáktüntetés után, este 8 és 9 óra áttörni a rendőrsorfalat a Rippl-Rónai utcánál.

Elmondása szerint a tömeg először verbálisan, majd tettleg is provokálta a rendőröket, sörösdobozokat, fémcsavart dobtak a rendőrök felé és még füstgyertyát is berepítettek a rendőrsorfal mögé. Ezeket be is mutatta a rendőrség. „Ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását azonban a rendőrök óriási türelmet tanúsítva testi erővel tartották vissza ezt a néhány száz feldühödött, megvadult embert” – fogalmazott a rendőrtiszt.

MTI/Kovács Tamás Tüntetők által a rendőrök felé dobott tárgyak a BRFK sajtótájékoztatóján 2023. május 20-án.

Fülöp közölte azt is, hogy két embert a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést. „A rendőrség elemezni fogja valamennyi felvételt és könnyen lehet, hogy további eljárásokat is indítanak” – fűzte hozzá Fülöp Gergely, arra is kitérve, hogy az összes intézkedés számáról várhatóan szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Tudósítóink a tüntetésen arról számoltak be, hogy kisebb pánikot okozott, amikor a rendőrség behatolt a tüntetők közé és kettéválasztotta a tömeget, többen meg is sérültek. Többen személyes tárgyaikat veszítették el a dulakodásban, valaki a cipőjét is elhagyta. Az eddigi státusztörvény ellenes tüntetéseket tekintve ez eddig nem látott jelenet volt – fogalmazott a helyszíni tudósítónk.

Kapcsolódó
Így tüntettek a diákok a tanáraikért - képgaléria
Képgaléria a péntek esti tüntetésről, amely a Fidesz-székháznál ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik