Belföld europoli

Deutsch Tamás sürgős választ vár az Európai Bizottságtól a Barátság vezeték ügyében

Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

Egyértelmű választ vár Brüsszeltől Ukrajna „Magyarországgal szembeni, újabb súlyos zsarolásával” kapcsolatban Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, írja az MTI.

A kormánypárti politikus videónyilatkozatában közölte, a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos hírek miatt írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz. Felidézte, hogy a kiszivárgott hírek szerint egy februári találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság-kőolajvezetéket, amely létfontosságú Magyarország olajellátása szempontjából.

„Az Ukrtransnafta vállalat vezérigazgatója, Volodimir Cependa egy feljegyzésben azt közölte, hogy ha Ukrajna feltételeit nem teljesíti Magyarország, akkor elzárják a kőolajvezetéket, és Brüsszelből, a brüsszeli bürokráciától, a bizottság munkatársaitól azt az üzenetet kapta, hogy nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást Magyarország felé” – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője.

Deutsch arra vár választ, az Európai Bizottság vezetőinek munkatársai valóban azt javasolták-e a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránoknak, hogy állítsák le a kőolajszállítást. Azt is kérdezi, javasolta-e valaha a bizottság harmadik országnak, hogy korlátozza bármely európai uniós tagállam energiaellátását.

Bár a fideszes politikus azt mondta, napok óta hiába várják e kérdésekre a válaszokat, az Európai Bizottság magyarországi képviselete már szerdán azt írta a Telexnek:

Ez egy álhír. Von der Leyen elnök soha nem volt kapcsolatban a cikkekben említett vezérigazgatóval, és soha senkinek nem javasolt semmilyen lépést a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik