MTI/AP/Efrem Lukackij
Nagyvilág europoli

Európai Bizottság: Álhír, hogy Von der Leyen javasolta, állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé

Ez egy álhír. Von der Leyen elnök soha nem volt kapcsolatban a cikkekben említett vezérigazgatóval, és soha senkinek nem javasolt semmilyen lépést a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban

– ezt válaszolta az Európai Bizottság magyarországi képviselete a Telexnek arról, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök tanácsolta-e az ukránoknak: állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé. Mint írták, Von der Leyen elnök saját sajtóirodája ezzel szinte szó szerint megegyező választ küldött: „Von der Leyen elnökasszony soha nem tett ilyen ajánlást a Barátsággal kapcsolatban, és soha nem állt kapcsolatban senkivel ebben a témában”.

Az ügy előzménye, hogy szerda délelőtt előbb az Index, majd több más kormánypárti lap (Origo, Magyar Nemzet), illetve később a közmédiához tartozó nemzeti hírügynökség, az MTI is lehozta azt az állítást, miszerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen azt javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé. Az Index azt is állította, hogy a Mol nem kíván közvetlenül tárgyalni az ukrán Ukrtransnaftával, mondván: az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető cég megzsarolta a magyar olajipari vállalatot.

A kormányzati kommunikációs kampányba délután Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője is beszállt, mondván: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke haladéktalanul tisztázza: valóban ő kérte, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást a Barátság-vezetéken.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó