Belföld

Végleg elbukta a kormány a nemzetiségi voksolást

Koszticsák Szilárd / 24.hu
Koszticsák Szilárd / 24.hu

Jogerőssé vált az Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar választási rendszer nemzetiségeket érintő szabályait több ponton is elmarasztaló ítélete – írta meg a hvg.hu. A magyar kormány ugyanis hiába nyújtott be fellebbezést a tavaly őszi ítélet ellen, a strasbourgi székhelyű bíróság elutasította azt.

Mint ismert, az ítélet megállapította, hogy a nemzetiségi voksolás nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során”. A bíróság aggályosnak találta, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról. Az ítélet szerint sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére. Kimondta a bíróság azt is: alapvető jogkorlátozás, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon.

A hvg.hu megkérdezte az igazságügyi tárcát, hogy az ítélet jogerőssé válása után mikor tervezik benyújtani a törvénymódosítást, és egyeztetnek-e arról a 13 nemzetiség képviselőivel, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A parlamentben egy nemzetiségi képviselő ül, Ritter Imre, aki a német nemzetiségi listáról jutott be a parlamentbe 2018-ban és 2022-ben is. Ritter gyakorlatilag mindig a kormánypártokkal szavaz, korábban fideszes képviselőként ült a budaörsi képviselő-testületben.

(A nyitóképen Kövér László házelnök (j7) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős ügyvezető miniszterelnök-helyettes (b7) a nemzetiségi szószólók eskütételén a Parlament Gobelin termében az Országgyűlés alakuló ülése után 2018. május 8-án. Balról jobbra: Szolga József horvát, Varga Szimeon bolgár, Sianos Tamás görög, Szuperák Brigitta ukrán, Ritter Imre, a magyarországi német nemzetiségi közösség parlamenti képviselője, korábbi német szószóló, Giricz Vera ruszin, Semjén Zsolt, Kövér László, Kissné Köles Erika szlovén, Paulik Antal szlovák, Rónayné Slaba Ewa Maria lengyel, Kreszta Traján román, Farkas Félix roma és Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik