Belföld

Nincs kémbankos kiváltsága az új orosz cégnek

Kiss Gábor / MTI
Kiss Gábor / MTI
A külügyminisztérium szerint az IRIAS nem kapott diplomáciai mentességet.

Csárdi Antal (LMP) a külgazdasági és külügyminisztert kérdezte arról, milyen információkkal rendelkeznek az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletéről. Az ellenzéki politikus  felidézte, hogy a nyilvános cégadatok alapján nem lehet pontosan tudni, mi a cég pontos fő tevékenységi köre.

Szijjártó Pétertől az alábbi kérdésekre várt választ.

  • Van-e a kormányzatnak információja arról, pontosan mivel foglalkozik a szervezet Budapesten, milyen tevékenységet fog ellátni?
  • Tájékoztatták-e erről a kormányt hivatalos orosz állami szervek vagy maga a szervezet? Ha igen, pontosan mivel fog foglalkozni Budapesten a szervezet?
  • Van-e bármilyen szóbeli/írásbeli megállapodás a kormány és az IRIAS, a kormány és az Oroszországi Föderáció között az IRIAS budapesti tevékenységéről?
  • Igazak-e azok a kormányközeli sajtóhírek, miszerint az IRIAS kérte a diplomáciai testületek listájára történő felvételét? Ha  igen, milyen indokok alapján kérte a felvételét? Azt milyen indokkal utasította vissza a magyar kormány?

Szijjártó Péter helyett államtitkára válaszolt, szűkszavúan. Magyar Levente annyit közölt, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak

a nyílt forrásokból elérhető információkon kívül nincs tudomása az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletéről, valamint annak tevékenységéről. Ilyen típusú intézetek részére hazánk nem biztosít diplomáciai mentességeket.

Korábban lapunk is írt a moszkvai központú szervezetről, ám hiába kerestük a Szijjártó Péter vezette tárcát, noha a magyar cégbíróságnak megküldött tavalyi moszkvai dokumentumok egy olyan megállapodásra is hivatkoznak, amelyek a kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankhoz hasonló privilégiumokat biztosíthatnának az IRIAS magyarországi képviselőinek.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik