Belföld

Nem tetszik a magyar raboknak, hogy a kormány elengedi a külföldi embercsempészeket

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Háborognak a magyar rabok, amiért elengedi a kormány a külföldi embercsempészeket – tudta meg az RTL Híradó egy büntetés-végrehajtási dolgozótól.

Csütörtökön ugyancsak az RTL nyomán írtunk arról, hogy rejtett kamerás felvételen mutatták meg, amint embercsempészeket bocsátanak szabadon reggel Szombathelyen, a vasútállomáson. A kormányrendelet szerint ők azzal a megkötéssel szabadulnak, hogy három napon belül el kell hagyniuk az országot.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nemrég a Kormányinfón beszélt arról, hogy nem kívánnak a magyar adófizetők pénzén több száz embercsempészt fogva tartani. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem hétszáz külföldi embercsempész hagyhatja így el a magyar börtönöket, ahol jelenleg a fogvatartottak mintegy tizenkét százaléka külföldi embercsempész, összesen 73 ország 2048 állampolgára.

Van olyan börtön, ahol a rendelet miatt már érezhető a feszültség a magyar és a külföldi fogvatartottak között.

Az idézett  dolgozó nem érti, miért vannak jogerős ítéletek, ha azoknak a felét sem töltik le az elítéltek. Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke úgy nyilatkozott: az elmúlt években a bíróságok éppen szigorították a reintegrációs őrizet elrendelését, ám most a külföldiekkel mégis kivételez a kormány. Szerinte ezek a személyek a nyelvi problémák miatt plusz költséget jelent az egyébként is túlzsúfolt börtönökben, ezért kapnak ők indokoltatlan, tehát igazságtalan kedvezményt.

Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes már tavaly júliusban – és azóta többször is – arról panaszkodott, hogy a magyar börtönök lakóinak több mint tizede embercsempész. Ezt akkor úgy számszerűsítette, hogy a tizenkilencezer fogvatartott közül több mint 2 ezer az. Az akkori híradás szerint Schmehl János vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese arról beszélt: az „elmúlt években” szembesültek azzal, hogy az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek a száma „folyamatosan és szignifikánsan nő”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik