Belföld

A kormány szerint a TV2-nek a jogerős bírósági ítéleteket végre kell hajtania

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Az, hogy ezt meg is teszi-e, már nem tartozik a kormány hatáskörébe.

Az igazságügyi minisztert arról kérdezte a szocialista Vajda Zoltán, hogy Varga Judit jogértelmezése szerint végre kell-e hajtani a jogerős bírósági ítéleteket.

Az ellenzéki politikus felvázolta a médiahelyzetet, majd jelezte, a TV2 rendszeresen milliárdokat kap a kormány üzeneteinek sugárzásáért, rendszeresen törvényeket sért, ezért rendszeresen veszít a bíróságon, amelynek ítéletét rendszeresen nem hajtja végre, ha pedig a felperesek végrehajtó segítségét kérik, akkor a TV2 médiacsoport

cinikusan befizeti a maximálisan kiszabható félmilliós büntetést, ami egy 50 milliárd forint éves árbevételt produkáló cégnek nevetséges összeg.

Vajda Zoltán szerint szerint így joggal kijelenthetjő, hogy a TV2 médiacsoport és vezetője (Pavel Stanchev) tesz a törvényekre, a bíróságra, a végrehajtóra, végső soron a magyar emberekre, és
a magyar jogállamiságra.

Ezért az alábbi kérdésekre várt választ.

  • Nemzeti Kormányunk jogállami definíciójába beletartozik-e, hogy mindenkinek be kell tartani a törvényeket?
  • Nemzeti Kormányunk jogértelmezése szerint végre kell-e hajtani a jogerős bírósági ítéleteket?
  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége, így különösen az igazságügyi miniszternek, tehát Önnek?
  • Mit tesz annak érdekében, hogy a magyarországi helyzetre vonatkozó összes megbízható információ objektív és pártatlan elemzése csak arra a következtetésre vezethessen, hogy Magyarországon az Európai Unió alapvető értékeit tiszteletben tartják, és a jogállamiság elve érvényesüljön?

Répássy Róbert államtitkár válaszában messziről indított, felhívta a figyelmet az Alaptörvény több rendelkezésére, de végül arra a kérdésére, hogy végre kell-e hajtani a jogerős bírósági ítéleteket – azt válaszolta,

hogy igen, a jogerős bírósági ítéletet annak, akire nézve az kötelezést tartalmaz, végre kell hajtania, ennek
elmaradása esetén a jogosult bírósági végrehajtást kérhet.

Az ugyanakkor, hogy a kötelezett végrehajtotta-e a jogerős ítéletet – a bíróság és nem a kormány hatáskörébe tartozik – tette hozzá az államtitkár, aki arról is biztosította Vajda Zoltánt, hogy a kormány és Varga Judit igazságügyi miniszter

mindent megtett és a jövőben is mindent meg fog tenni Magyarország alkotmányos identitásának védelme érdekében.

Az államtitkár ezt követően fejedelmi többesre váltott.

Azonban szomorúan tapasztaljuk, hogy vannak olyan országgyűlési képviselők, akik hangoztatják, hogy nem ismerik el Magyarország Alaptörvényét, bár arra esküt tettek.

Végül arról is biztosította a szocialista politikust, hogy Varga Judit és az általa vezetett tárca is csak azon dolgozik, hogy minden objektív, pártatlan elemzés arra a következtetésre jusson, hogy Magyarországon az Európai Unió alapvető értékeit tiszteletben tartják, és érvényesül a jogállamiság elve.

Kapcsolódó
Felemás módon ítélte el a MÚOSZ a TV2 vezetőit
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Etikai Bizottsága állásfoglalást adott ki. Költői kérdést kapott Varga Judit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik