Belföld

Gyurcsány búcsúztatta Vágó Istvánt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Csütörtökön délután tartották Vágó István nyilvános búcsúztatását a Szent István parkban. Az eseményt a családdal egyeztetve a Demokratikus Koalíció rendezte, és az ATV élőben közvetítette.

A műsorvezető, a Legyen Ön is milliomos! egykori házigazdája, a DK önkormányzati képiviselője április elején hunyt el tragikus hirtelenséggel. Otthonában esett össze, életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni. Nemrég derült ki, hogy halálát hasi aortaszakadás okozta.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

A búcsúztató Gyurcsány Ferenc beszédével indult.

A DK elnöke, volt miniszterelnök arról beszélt, hogy a család, a barátok és a tisztelők, akik elköszönni jöttek, televíziós személyiségként ismerték meg Vágó Istvánt, de volt elő- és utóélete is: zenész volt, nyelvzseni, szkeptikus és politikus „valahol az amatőr és a hivatásos határán, szabadelvű utazó”. Végzettsége gyógyszerész-vegyészmérnök, egy tehetség, sokszínű ember volt – mondta Gyurcsány.

A pártelnök arról is szólt, hogy Vágó egy eredetileg a vallását nem gyakorló zsidó családból származott, akkor vették fel újra a vallást, amikor a vészkorszakban üldözni kezdték őket. Vágó csak felnőttként hallhatott először a család származásáról.

A pártelnök szerint Vágó egy vonatcsatlakozás lekésése miatt lett liberális, ezért ment Nyugat-Berlinbe, és ott azt gondolta, hogy neki ilyen szabad világ kell.

Vágó tévés karrierjéről Gyurcsány elmondta, hogy a Riporter kerestetik műsorában tűnt fel, majd ezután felkérték televíziózni, amit 37 éven át gyakorolt. Legendás kvízműsorából 1073 adást vezetett, ezért is hívták kvízmesternek, amit ő utált.

Gyurcsány arról is szólt, hogy a DK-hoz való csatlakozása után szoros emberi kötelék jött létre Vágóval.

Nélküle más lesz, elveszik egy szín, egy tekintet

– mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik