Belföld

Bíróság elé kerültek az Orbán Viktor megölésének tervezésével vádolt „kormánytagok”

A Budapest Környéki Törvényszéken csütörtök délelőtt tartottak előkészítő ülést hét személy ügyében, akiket alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészülettel és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség.

Posta Imrét és hat társát, akik a „Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának” nevezve magukat, szervezett csoport hoztak létre, azért állították bíróság elé, mert a vád szerint állami vezetők, bírók és politikusok megölésére biztatták a tagjaikat.

Az ügyészség szerint a csoport bírói hatalommal ruházta fel az egyik vezetőjét, míg egy másik személyt a végrehajtó hatalom megszervezésével bíztak meg, sőt egy új „alkotmányt” is megfogalmaztak. Posta 2019-ben ismerkedett meg az ügy II. rendű vádlottjával, K. Áronnal és a III. rendű vádlottal. A társaság gyűléseken és interneten toborzott további tagokat. 2021-ben ez a kör 33 közéleti szereplőre és politikusra mondott ki halálos ítéletet. A 2021. szeptemberi kulcsi találkozón készült felvételnek az a felirat is olvasható, hogy „Orbánt megölni nem kell félnetek, jó lesz”.

A bírósági ülésről tudósító Blikk szerint a vádlottak a vád ismertetése közben a fejüket csóválva mosolyogtak az elhangzottakon. Az ügyész az indítványában azt kérte, hogy a bíróság beismerése esetén ítélje Posta Imrét és K. Áront 8 év fegyházra, a többieket pedig 6, illetve másfél évre küldenék rács mögé.

A négydiplomás Posta Imre, aki a köztársasági őrezred pszichológusaként is dolgozott, azt mondta, hogy a vádat megértette, de nem fogadja el.

Nem én követtem el a bűncselekményeket, néhány közszereplő állhatna itt helyettem

jelentette ki Posta. Hozzá hasonlóan sem K. Áron, sem a többi vádlott nem ismert el semmit a vád állításai közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik