Belföld

Szabad Európa: közel száz orosz céget alapítottak Magyarországon a háború kitörése óta, többnél titkosszolgálati szálak húzódnak meg

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. A háború óta ideérkező oroszok többsége csak saját vagyonát szeretné biztonságban tudni, azonban a Szabad Európa legalább négy olyan céget tárt fel, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek.

A lap összesítése szerint március végén 674 olyan gazdasági társaság működött, amelyek teljesen vagy részben orosz tulajdonban voltak, ezek közül 97-et, vagyis az összes vállalat 15 százalékát az orosz invázió kezdete óta eltelt 13 hónapban alapították.

A háború kitörése óta Magyarországon alapított orosz cégek mintegy egyharmada kereskedelemmel foglalkozik.

Többféle oka lehet annak, hogy egy orosz külföldön, például Magyarországon alapított céget a háború kitörése után. A lap forrásai szerint egyre jellemzőbb, hogy el akarnak jönni Oroszországból, mert nem akarnak harcolni, vagy úgy gondolják, hosszú távon rossz lesz ott lenni. Sokan most ismerték fel, hogy a szankciók a háború után is érvényben maradnak, ráadásul egyre nehezebb Oroszországból pénzügyi tevékenységet folytatni.

Egy orosz ügyfélkörrel rendelkező, cégalapítással is foglalkozó cég ügyvezetője szerint korábban nem akartak túl sokan itt maradni: ingatlanokat vásároltak ugyan, de nem Magyarország volt az első számú lokáció. „Ám ez most megfordult: akik ide érkeznek, azok száz százalékban itt szeretnének fejlődni” – magyarázta.

Az ukrajnai háború megindítása után két hónappal jelent meg Magyarországon az ITK System, amely a lap egyik forrása szerint

a cég informatikai titkosításokat fejleszt, amihez engedélye is van az orosz titkosszolgálattól, az FSZB-től.Az ITK tulajdonosa egy olyan építőipari céget is birtokol, amely a 2014 óta megszállt Krímben volt aktív. Egy másik orosz cége jogi és üzleti tanácsadással foglalkozik. Fő profiljuk, hogy orosz állampolgároknak intéztek külföldön – főleg az Európai Unióban – vízumot, ehhez  pedig számos európai országban voltak képviseleteik. „Nyilvánvalóan titkosszolgálati ember, üzleti tevékenységének minden pontja ellenőrzött területhez kapcsolódik vagy közvetlen titkosszolgálati megbízást teljesít” – mondta róla a lapnak a neve elhallgatását kérő forrás.

A DGK Navigation Kft.-t 2022 novemberében alapította egy moszkvai illetőségű üzletember. Egy másik cége a drónok működéséhez elengedhetetlen precíziós giroszkópokat és navigációs rendszereket fejleszt és gyárt. Egy haditechnikai iparban dolgozó forrás szerint „ami orosz és drón, az nem lehet civil”.

Tavaly szeptemberben jegyezték be az IRIAS Hungary nevű kutatási intézetet, amely a lap szerint Paks ​II.-ért lobbizhat. A 24.hu tárta fel, hogy az IRIAS munkatársai a „kémbankként” ismert, Nemzetközi Beruházási Bankhoz hasonló kiváltságokat élvezhetnek: az IRIAS helyiségei, dokumentumai sérthetetlenek, vagyona mentes bármilyen közigazgatási bírói beavatkozástól, ingatlanjai után nem kell adót fizetnie, és nem vonatkoznak rá a vámterhek és az export-import korlátozások sem.

Az IRIAS anyavállalatának főigazgatója támogatja az ukrajnai háborút, és a közelmúltban arról publikált dolgozatot, hogyan lehet hasznosítani a szovjet tapasztalatokat a szankciók kivédésére.

Az ingatlannal foglalkozó Monblan-D Kft. mindössze négy hónapig, 2023 februárja és áprilisa között volt aktív itthon. Tulajdonosa Dmitrij Kononenko orosz politikus, aki 2011 és 2016 között volt kommunista párti országgyűlési képviselő a Dumában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik