Farkas Norbert / 24.hu
Belföld

A Budaházy-ügy megzavarta a Fidesz-tábort – Publicus-mérés bűnről, bűnhődésről

Az elnöki kegyelem megosztja a kormánypárti szavazókat is.

A megkérdezettek bő háromnegyede hallott róla, de csak ötödük tartja helyesnek, hogy Ferenc pápa látogatása alkalmából Novák Katalin kegyelmet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. Azt 54 százalék tartja normálisnak, hogy a jog módot ad elnöki kegyelemre, de Budaházy ügye megosztotta a közvéleményt, 75 százalék mondta azt, hogy esetében annak nem lett volna helye.

A kormánypártiak is kritikusabbak voltak, csak 41 százalékuk értett egyet Novák Katalin döntésével. Azt az ellenzékiek öt, a bizonytalanok nyolc százaléka támogatta. Főleg a szakmunkások (31%) és a 30-60 év közöttiek szimpatizáltak az elnöki döntéssel, az a legkevésbé a diplomásoknak, a 30 év alattiaknak volt elfogadható.

Budaházy Györgyről a megkérdezettek fele úgy gondolta: jogosan ítélték el, bűnös volt. Egyötödük szerint politikai okokból került rács mögé.
A Fidesz-tábor hívei közül ugyanakkor másfélszer többen gondolták ártatlannak, mint bűnösnek, míg az ellenzékieknél hatszor kevesebben tartották politikai elítéltnek, mint ahányan terroristának. A bűnösség, mint elítélési ok a kor előrehaladtával egyre nőtt, és minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek a válaszadók, annál kevésbé hittek benne, hogy a terrorizmus csak politikai vád volt.

Frissítünk!

Már ősszel megjósolták Budaházy szabadulását

A Népszava megkereste azt a férfit is, aki már tavaly októberben arról írt Facebook-oldalán, hogy egy „nagytudásúkisatyaúristen” közölte vele, „megegyeztek”  Budaházy kiszabadulásáról. A balassagyarmati férfi a lapnak azt mondta, korábban a Jobbik színeiben politizált, de mióta a párt veszített radikalizmusából, elváltak útjaik, belépett a Vitézi Rendbe, ahol karitatív tevékenységet folytat és a rendvédelmi tagozat egyik vezetője. Azt mondta, Budaházy szabadulásáról még a tavaly áprilisi parlamenti választás előtt a Fidesz egyik helyi vezetője beszélt neki, bizalmasan.

Az államfői kegyelemről Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója azt mondta a lapnak, hogy ezzel a szélsőjobb, a Mi Hazánk szavazói, valamint a Fidesz radikálisai felé tett gesztust a hatalom Novák Katalinon keresztül.  A döntést a Nézőpont Intézet úgy értékelte, hogy Novák Katalin ezzel is „növelte a pártpolitikai törésvonalon átívelő népszerűségét”, hiszen a nemzet része a radikális jobboldal is.

Kapcsolódó
A magyarok 55 százaléka tudja, hogy Novák Katalin az államfő
A Nézőpont Intézet felmérte, milyen a köztársasági elnök megítélése.  

Ajánlott videó