Belföld

A magyarok 55 százaléka tudja, hogy Novák Katalin az államfő

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Nézőpont Intézet felmérte, milyen a köztársasági elnök megítélése.

Novák Katalin államfő május 10-én töltötte be hivatali ideje első évét. A Nézőpont Intézet kutatása szerint egy év eltelte után a magyarok 55 százaléka tudta összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét. Közülük 62 százalék elégedett a köztársasági elnökkel (ez meghaladja a kormánypártok népszerűségét), amit azzal magyaráznak, hogy mára ő lett az ország első számú nagykövete.

A magyarok 76 százaléka szerint az államfőnek főleg ezzel, azaz az ország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia. A kormányközeli intézet szerint ezt a kormánypártiak (81%) és az ellenzékiek (72%) döntő többsége fontosnak tartja. Azok közül, akik tudták, hogy Novák Katalin az államfő, 65 százalék volt elégedett azzal, ahogy az országot képviseli a nemzetközi diplomáciában, ami jelentős javulás a novemberi 57 százalékhoz képest.

Fontos ügyek nagykövete itthon is

Az elemzés szerint az államfő a hazai közéletben is fontos ügyek képviselőjeként lépett fel az elmúlt egy évben,

idehaza is hídépítő szerepre törekedett.

A Nézőpont Intézet hosszan sorolja, az ezt igazoló gesztusait. A „sámlis találkozásait”, illetve azokat, amelyekkel „növelte a pártpolitikai törésvonalon átívelő népszerűségét” (fogadta a Háttér Társaság képviselőit, kegyelmet adott Budaházy Györgynek), amit azzal magyaráznak, hogy a nemzet része a radikális jobboldal is.

Frissítünk!

Államfőként csökkent Novák Katalin befolyása

„A 100 leggazdagabb magyar 2023” című kiadvány idén is közzétette a legbefolyásosabb magyarok listáját. 2023-ban azon Novák Katalint kilenc helyet rontott (19.), amióta államfő lett. Megelőzi például egy másik elnök, a Fradié, Kubatov Gábor (16.), de még Orbán Viktor kormányfő (1.) veje, Tiborcz István (15.) is.  A hangsúlyozottan nem objektív rangsor tíz politikai elemző szavazatai alapján készült.

 

Azt írják, Novák Katalin

sikeresen emelkedett felül nemcsak az értékrendi, de a pártos vitákon is.

Példának hozzák, hogy az októberi pedagógussztrájk idején mielőbbi megnyugtató megoldást szorgalmazott a tanárok anyagi biztonsága érdekében, de nem helyezkedett szembe sem a
kormányoldallal, sem a tüntetőkkel, az Alaptörvény tizenegyedik módosításakor pedig nem vétózott, de hangot adott ellenvéleményének.

Módszertan 

A közvélemény-kutatás 2023. április 28. és május 8. között 1000 fő telefonos megkérdezésével
készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hibahatár ±
3,16 százalék. Az államfővel kapcsolatos, elemzésben közölt arányok az államfő személyét ismerők, a „Kérem nevezze meg Magyarország jelenlegi köztársasági elnökét!” kérdésre helyesen válaszolók bázisán értendők. (Az adatfelvételnél Novák Katalint 553-an tudták megnevezni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik