Belföld

A Fidelitas valutakötegekkel várta az uniós pénzek felhasználását vizsgáló brüsszeli delegációt

FACEBOOK / FIDELITAS
FACEBOOK / FIDELITAS

A Fidelitas aktivistái valutás bőrönddel vonultak az Európai Parlament uniós pénzek felhasználását vizsgáló delegációja elé.

A kormánypárti ifjúsági szervezet a Facebook-oldalára feltöltött képek tanúsága szerint a kormányzati narratívának megfelelően az uniós szintű korrupciót igyekeztek megjeleníteni az akcióval. A néhány fős társaság a csúszópénzek miatt megbukott görög képviselő, Eva Kaili képeivel felmatricázott utazóbőröndökkel várta a delegációt.

Elvileg vizsgálódni jöttek, de már a bizottság személyi összetétele is borítékolja, hogy az ítélettel a kezükben érkeztek a budapesti kiruccanásukra. Mindeközben Brüsszelben az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós botránya zajlik, amiről persze ugyanezek a képviselők mélyen hallgatnak

– magyarázta a Fidelitas.

Közben a Hvg.hu arról írt, hogy az uniós delegáció, amely a látogatás során több, uniós pénzügyekben érintett magyar parlamenti bizottsággal is találkozik, nem találkozhat az ellenzéki tagokkal.

A lap beszélt is az egyik testület, a gazdasági bizottság fideszes elnökével, és Bánki Erik megerősítette a hírt, sőt, meg is magyarázta. Azt mondta: a négy közül egyik találkozóra „sem kaptak meghívást a tagok, se a kormánypárti tagok, se az ellenzékiek”. Így – tette hozzá – valóban csak az elnökökkel találkozik a delegáció, „ez kifejezetten az ő kérésük volt a szoros napirend miatt” – mondta Bánki.

A DK politikusa, Rónai Sándor EP-képviselő viszont azt mondta:

A múlt csütörtöki végső napirenden még minden tag szerepelt meghívottként, aztán az ellenzéki képviselők – a DK-sok biztosan, de tudtommal más ellenzékiek sem – nem kaptak meghívót, így a delegáció a három bizottságból csak a kormánypárti elnökökkel találkozhatnak.

Jól és jogszerűen hasznosulnak-e Magyarországon az uniós támogatások, leginkább erre kíváncsi az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának május 15-17. között Magyarországon tartózkodó küldöttsége. A vizsgálódás tétje nagy, hiszen a jogállamisági eljárás keretében befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhoz csak azután juthat hozzá Magyarország, ha teljesítette a korrupcióellenes intézkedéseket és részben megreformálta a bírósági rendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik