Belföld

„Önök szerint mégis mi a búbánatot csináljak?” – kérdezi a túrkeveieket a polgármester, miután megszűnt az orvosi ügyeleti ellátás

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Sallai Róbert Benedek állítása szerint öbb, mint féléve próbálja időről-időre tudomására hozni a túrkeveieknek, hogy a jó ideje jelentősen romló minőségű orvosi ügyeleti ellátás is hamarosan megszűnik a városban az új ügyeleti rendszer miatt. A település polgármestere a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében jelezte, a sokszor kritizált Országos Orvos Ügyelet Kft. a Berettyó-Körös Többcélú Társulás teljes működési területét érintően (Mezőtúr, Túrkeve, Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék) 2023. május 31-től a szolgáltatási tevékenységet felmondta.

A posztban felhívta rá a figyelmet, hogy a 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásokról az ügyeleti ellátást állami feladatnak minősítette, ezáltal innentől kezdve az önkormányzat mozgástere leszűkül. Ugyanezen jogszabály egyik szakasza azonban kimondja, hogy az állami feladatellátást megelőzően a kormányzat tájékoztatja az önkormányzatot az ellátási feladatok átvételéről.

„Miután önkormányzatunk ilyen tájékoztatást a mai napig nem kapott, így feltételezhetjük, hogy a május 31-én megszűnő jelenleg ismert ellátás átvételével a Magyar Állam nem készült el, így az előbb hivatkozott jogszabály egy újabb szakasza átmeneti rendelkezést rendel el, hogy az önkormányzat gondoskodjon az állami átvétel megszervezéséig a feladatellátásról. Természetesen ehhez megoldási javaslatot és forrást nem rendel” – írta.

A politikus a lakossági tájékoztatót egy költői kérdéssel folytatta:

Önök szerint mégis mi a búbánatot csináljak?

Kérdezi azt is, honnan kerítsen a városba orvosokat, akik ügyeletben bizonytalan ideig, akár hónapokig ellátják az ügyeleti orvosi feladatokat úgy, hogy még azt sem tudni, miből és hogyan tudják kifizetni? Az állam átszervezett egy nem túl jól működő ellátást egy sehogyan nem működő ellátássá és az átmeneti időszakra az önkormányzat felelősségét határozta meg a polgármester szerint.

Sallai megjegyezte, természetesen a költségvetésben ilyenre forrás nincs, ezért jelen pillanatban fogalma nincs, hogy miként tudják megszervezni az ellátást.

Javaslom, kérem, 2023. május 31. után a Mentőszolgálatot hívják minden olyan eseménnyel, ami azonnali intézkedést igényel! Hívószám: 104. Törekedni fogok tájékoztatást adni a pontos változásokról. Városunk törekszik megoldani ennek a Magyar Kormány által keletkeztetett problémának a feladatát, de még nem látom, hogy tudjuk

– jegyezte meg.

Kapcsolódó
Szerződés nélkül is ügyeltek háziorvosok
Ezt a MOK titkára is megerősítette. Közben szerveződnek a pertársaságok: Szabolcsban és Győr-Moson-Sopronban is már több mint ötven háziorvos jelezte, hogy kész csoportos pert indítani a járási tiszti főorvosok kényszerítő határozata ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik