Elbukta a sajtópert a lomb nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

A bíróság első fokon a polgármestert mintegy 300 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. 

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere első fokon elbukta az Átlátszó ellen indított sajtó-helyreigazítási pert.

A lomb nélküli lombkoronasétányt építő polgármester azért perelte be az Átlátszót, mert megírták, hogy 60 millió forint uniós pénzt kapott a beruházásra.

A lap beszámolója szerint az ügyet pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék. Filemon Mihály azonban a korábbi ígéretével szemben meg sem jelent a bíróságon. A képviseletében eljáró ügyvéd sem járult hozzá hang-, vagy képfelvétel készítéséhez.

A tárgyaláson a Filemon Mihályt képviselő ügyvéd a következőket szerette volna helyreigazíttatni a kifogásolt cikkben:

Dr. Uzsoky Ágnes, az ügy bírája ítéletében Filemon Mihály keresetét teljes egészében elutasította, és az Átlátszónak adott igazat.

A bíróság osztotta az Átlátszó álláspontját a közszereplőség kérdéskörében is. Évtizedekkel ezelőtt kialakult az a jogértelmezés, hogy nem maga a személy, hanem a közügy van a fókuszában annak, hogy valaki közszereplőnek minősül-e, vagy sem. De Filemon Mihály még a saját mércéje alapján is közszereplőnek minősül, mert amikor odaítélték neki 2021-ben a támogatást, akkor már egyértelműen közszereplő, polgármester volt. A bíróság szerint a közszereplő és a magánember szerepét „nem lehet önkényesen váltogatni, mint egy kabátot.” Arra is nyomatékosan felhívta a figyelmet a bíróság, hogy a közszereplők lényegesen többet kötelesek tűrni.

A bíróság a polgármestert mintegy 300 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte.

Kapcsolódó
Megszólalt a közmunkás, akit behívatott a polgármester, mert nevetett az erdő nélküli lombkoronasétányon
A sakkban tartást nem tartja igazságosnak, és azt szeretné, hogy a polgármester ilyen szinten ne tehesse ezt meg az emberekkel.